nieuws

Vuurwerkvrij kamperen tijdens jaarwisseling in Kuinderbos erg populair

Het Kuinderbos bij Kuinre is de komende dagen en tijdens de jaarwisseling een toevluchtsoord voor mensen die het geknal van vuurwerk willen ontlopen. Al twaalf plaatsen op natuurcamping De Veenkuil zijn bezet door 'vuurwerkvluchtelingen' en de verwachting is dat dat aantal de komende dagen toeneemt.
Volgens boswachter en beheerder Harco Bergman wordt het steeds populairder om de laatste dagen van het jaar vuurwerkvrij door te brengen op een camping: "Er is dit jaar veel om informatie gevraagd en er zijn dan ook meer aanmeldingen dan voorgaande jaren."

Goede spullen mee

De Veenkuil is niet de enige camping die de 'deuren opengooit' tijdens oud en nieuw. Bij camping Twilhaar in Haarle loopt het nog niet storm. Boswachter Wilco van Burken: "Ik heb nog geen telefoontje gehad. De toiletgebouwen zijn in verband met de vorst afgesloten, dus ik vermoed dat mensen het zonder sanitaire voorzieningen én in de kou wel erg behelpen vinden."
"Het is belangrijk dat de bezoekers goede spullen meenemen voor de winter. Veel mensen hebben hier een houtkacheltje in de tent staan tegen de kou", zegt Harco Bergman. "Op die manier komen ze de dagen prima door."

Angstige huisdieren

Het valt Bergman op dat er veel bezoekers met een huisdier op de camping staan. "Sommige dieren zijn zo angstig voor het geknal dat de baasjes besluiten om oud en nieuw te ontvluchten." Vuurwerkangst bij honden is een jaarlijks terugkerend probleem tijdens de jaarwisseling. 
Om een hond aan te leren met vuurwerkangst om te gaan, kan vooral gebruik worden gemaakt van gedragstherapie. Daarnaast kunnen speciale tabletjes de hond in acute situaties minder angstig maken en het effect van de gedragstherapie ondersteunen, aldus de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde.

Proef

Staatsbosbeheer biedt in totaal negen natuurkampeerterreinen aan. Van die negen zijn er drie elk jaar in de winter open, waar De Veenkuil er één van is. Vijf campings openen bij wijze van proef één etmaal de deuren. Op oudejaarsdag mogen gasten vanaf 9.00 uur komen en op nieuwjaarsdag gaat de camping vanaf 18.00 uur weer op slot.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.