Nieuws

Abdullah uit Syrië leert Nederlands bij Kringloop Zwolle

Statushouders leren Nederlands bij kringloop Zwolle
In het textielsorteercentrum van de kringloop in Zwolle leren statushouders dankzij een nieuwe opzet de Nederlandse taal. "Ik mag alles over de Nederlandse cultuur vragen aan mijn collega's", vertelt Abdullah Almohamed uit Syrië enthousiast.
Verandermanager Dick Post van de kringloop is echt trots op het succes. "In andere textielsorteercentra staan mensen niet dichtbij elkaar, maar wij plaatsen juist de Nederlandse vrijwilliger vlakbij de vrijwilliger uit het buitenland aan één grote sorteertafel, zodat er veel gecommuniceerd wordt. Hierdoor heeft Abdullah de taal veel sneller geleerd en bij de inburgeringscursus loopt hij nu voor op de andere statushouders."
Abdullah leert sneller Nederlands door de samenwerking met Hannelore
Abdullah leert sneller Nederlands door de samenwerking met Hannelore © Jauke Boerdam
Volgens Post helpt het open karakter van Abdullah ook. Hannelore Kuperus uit Zwolle is werkeloos en staat samen met Abdullah als vrijwilliger aan de sorteertafel. Zij vindt het geweldig om met de 23-jarige vluchteling te werken. "Je merkt dat hij de taal steeds beter begrijpt. Hij stelt steeds minder vragen over de conversatie en dat is voor mij een teken dat hij de taal echt begint te begrijpen."

Oorlog

Abdullah is zijn moederland ontvlucht omdat de oorlog te dichtbij kwam. "Mijn broer en ik waren aan het werk op een stuk van ons boerenland en toen kwamen er Russische bombardementen." Hij trekt zijn t-shirt bij de hals aan de kant. Twee grote littekens van bommenscherven vertellen in één klap het vreselijke verhaal. "Ik heb nog vier van dit soort scherven in mijn lijf gehad. Helaas heeft mijn broer het niet overleefd."

Familie achtergelaten

Al zijn jongvolwassen broers en zussen zijn gevlucht. Ze wonen verspreid door Europa. "Mijn ouders en de twee jongste kinderen konden niet over de muur klimmen, dus die wonen nog in Syrië," vertelt hij met spijt in zijn ogen. Toch ziet Abdullah Nederland als zijn nieuwe thuis. "Het is zo fijn dat er geen oorlog is. Dat mensen met verschillende geloven hier gezellig samen wonen, is echt mooi. En dat mannen en vrouwen als gelijkwaardig worden gezien, vind ik ook goed. Dat is in mijn land niet zo."

Toekomst

Als het aan Abdullah ligt gaat hij een studie doen zodra zijn Nederlands goed genoeg is. "Gisteren leerde Hannelore mij het verschil tussen een hoed en een pet," lacht hij vrolijk. "Ik wil kijken of ik op het Deltion Collega misschien vliegtuigtechniek kan gaan doen. Ik ga binnenkort naar de open dag."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.