Nieuws

Verblijfsvergunning voor Afghaanse Asadullah die dankzij Mariënheemse militair naar Nederland werd geëvacueerd

Asadullah en Roy Tutert spreken elkaar regelmatig op de opvanglocatie
Asadullah en Roy Tutert spreken elkaar regelmatig op de opvanglocatie © RTV Oost/ Max van Olst
De Afghaanse Asadullah mag de komende vijf jaar met zijn gezin in Nederland blijven. Dankzij militair Roy Tutert uit Mariënheem kon Asadullah, samen met zijn gezin, op het nippertje uit Afghanistan geëvacueerd worden.
“Ik hoop dat ik nu kan bouwen aan de toekomst voor mijn gezin”, zegt Asadullah in noodopvanglocatie Huis ter Heide in Zeist. In augustus kreeg Asadullah een belletje vanuit Nederland. Het was Roy Tutert, zijn oude leidinggevende in legerkamp Mazar-I-Shariff. Op dat kamp, in het noorden van Afghanistan, werkte Asadullah als klusjesman voor Defensie.

Tussen wal en schip

“Zijn eigen bedrijfje werd ingehuurd door de NAVO, maar daardoor stond hij niet op de loonlijst. Toen de personeelsgegevens erbij werden gepakt om de evacuatievluchten te regelen, dreigde hij tussen wal en schip te vallen. Asadullah heeft meer dan tien jaar gewerkt voor onze troepen. Hij liep er gevaar en moest geëvacueerd worden”, zegt Roy Tutert uit Mariënheem.

Opgelucht

“Nog geen twaalf uur nadat ik een mail stuurde naar Defensie, werd onze aanvraag goedgekeurd.” En zo stond Asadullah, na een helse tocht door de drukte op het vliegveld van Kabul, enkele dagen later op Nederlandse bodem. Samen met zijn vrouw en vier kinderen werd hij overgebracht naar de opvanglocatie Huis ter Heide. Na een screening van de IND heeft hij nu te horen gekregen dat hij de komende vijf jaar in Nederland mag blijven.
“Mijn kinderen kunnen de komende jaren naar een goede school. Dat is mooi, want iedere vader wil dat het goed gaat met zijn gezin. Ik hoop dat ik straks aan het werk kan, zodat ik mijn eigen gezin kan onderhouden”, zegt een zichtbaar opgeluchte Asadullah.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.