Nieuws

Zwartewaterland verwacht in april groen licht van provincie voor gezonde financiën

Gemeentehuis van Zwartewaterland
Gemeentehuis van Zwartewaterland © RTV Oost / Emiel Geerding
Zwartewaterland houdt tot en met 2025 geld over en toch geeft de provincie Overijssel code oranje aan de gemeentefinanciën. Hoe kan dat? “De provincie heeft helaas alleen de begroting en niet de toegevoegde begrotingswijziging beoordeeld. Daardoor ontstaat een onvolledig beeld. Want tot 2025 schrijven we gewoon zwarte cijfers”, zegt wethouder Maarten Slingerland.
Afgelopen oktober ging de gemeenteraad akkoord met de begroting voor 2022 en met de begrotingswijzigingen. De gemeente stuurde daarna beide stukken naar de provincie. De provincie, die financieel toezicht houdt op alle gemeenten in Overijssel, beoordeelde vervolgens alleen de begroting. Hieruit ontstaat een verkeerd beeld, volgens de wethouder. Namelijk dat de gemeente in 2024 en 2025 structureel meer besteedt dan er binnenkomt.

Code groen in april

Door deze onvolledige beoordeling geeft de provincie Zwartewaterland voorlopig code oranje. Dit heeft weinig gevolgen. De gemeente blijft onder regulier toezicht staan. De gemeentelijke uitgaven worden dus niet beperkt. Wel kijkt de provincie wat scherper naar financiële risico’s. In april volgt de definitieve beoordeling. “De provincie heeft reeds aangegeven dat zij dan ook de begrotingswijzigingen meeneemt”, zegt Slingerland. “Wij gaan ervan uit dat we dan gewoon code groen krijgen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.