nieuws

GroenLinks Overijssel wil opheldering over meting aardbevingen in Twente

Zorgen over meting aardbevingen
Zorgen over meting aardbevingen
GroenLinks Overijssel wil opheldering van de provincie over de manier waarop er in Twente aardbevingen gemeten worden. Aanleiding is de commotie over het injecteren van afvalwater van de NAM in de diepe ondergrond.
In een verklaring laat de NAM weten dat er in Twente extra meetpunten worden bijgeplaatst om aardbevingen beter te kunnen registreren. GroenLinks vraagt zich nu af hoe betrouwbaar het meetnet in het verleden is geweest, aangezien de NAM verwacht dat de huidige injecties van afvalwater geen grote risico's hebben op basis van metingen uit het verleden in Twente.

Zeer onwaarschijnlijk

Tijdens de gaswinning hebben zich volgens de NAM geen aardbevingen voorgedaan en daarom zijn toekomstige aardbevingen ook zeer onwaarschijnlijk. Deskundigen, zoals fysisch geograaf Ko van Huissteden, zetten grote vraagtekens bij die conclusie, omdat het injecteren van afvalwater een ander proces is dan het winnen van gas en zoutlagen in de diepe ondergrond ernstig kunnen worden aangetast en instabiliteit kunnen veroorzaken. Ook loopt er een breuk onder Twente en die kan door injectie van water geactiveerd worden.

Volgens NAM één incident met afvalwater

Verder wil GroenLinks precies weten welke incidenten zich rond de injectieput bij Oldenzaal hebben voorgedaan. Buurtbewoners meldden de afgelopen jaren twee incidenten, waarbij er lekkages zouden zijn geweest en afvalwater naar buiten is gestroomd. Volgens de NAM betrof het hier één incident, waarbij maar een beperkte hoeveel water is vrijgekomen en dit heeft geen risico's opgeleverd voor de omgeving.

Debat over risico's

GroenLinks wil woensdag een debat op het provinciehuis over de injectie van afvalwater in Twente, die sinds 2011 plaatsvindt. Ook de grootste partij in Provinciale Staten, CDA, heeft haar zorgen uitgesproken en het college om opheldering gevraagd over de risico's van het project. De injectie van afvalwater van de oliewinning in Schoonbeek staat tot 2034 gepland.

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.