Nieuws

Landbouwminister moet adressen van PAS-melders openbaar maken

Adressen van PAS-melders moeten voortaan openbaar gemaakt worden
Adressen van PAS-melders moeten voortaan openbaar gemaakt worden © ANP / Richard Brocken
Adressen van bedrijven die een PAS-melding hebben gedaan, moeten openbaar gemaakt worden door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat heeft de Raad van State vandaag besloten.
De uitspraak van de Raad komt overeen met een eerdere uitspraak van de rechter, die in juni vorig jaar tot hetzelfde oordeel kwam. Het geschil gaat over adressen van boeren die zonder vergunning zorgen voor een kleine uitstoot van stikstof. Voormalig minister Schouten van LNV weigerde die adressen te geven aan milieuorganisatie MOB. Ze waren daarover jaren met elkaar in gevecht. Haar opvolger, Henk Staghouwer, zal het vrijgeven van de adresgegevens niet langer kunnen weigeren.

Privacybescherming

Het juridische gevecht zorgt voor veel beroering in de agrarische wereld. Het ministerie en landbouworganisatie LTO vinden dat de adressen niet openbaar mogen worden. Volgens de advocaat van de minister gaat het om persoonsgegevens en daarmee de privacybescherming van de betrokken agrariërs en hun huisgenoten.
In het verleden konden ondernemers volstaan met een zogeheten PAS-melding voor bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe stal of uitbreiding van het bedrijf als dat een kleine toename van de stikstof-uitstoot als gevolg had. In mei 2019 veegde de Raad van State deze zogeheten PAS-meldingen van tafel en kwamen alleen in Overijssel al 400 bedrijven in grote onzekerheid over hun toekomst. Van deze bedrijven zijn 300 boerenbedrijven.

Honderden Overijsselse bedrijven

MOB zegt de adressen nodig te hebben om een goed beeld te krijgen van de stikstofproductie van de zeker 3.500 bedrijven die onder de zogeheten PAS-stikstofregeling geen natuurvergunning nodig hadden. Vanwege hun beperkte uitstoot konden ze met alleen een melding bij de provincie gaan uitbreiden. In de provincie Overijssel gaat het om vele honderden bedrijven.
Sinds de Raad van State de PAS-regeling vernietigde, geldt voor al die ‘PAS-melders’ dat ze alsnog een vergunning nodig hebben. Het ministerie gaat ze die vergunning ook geven. MOB wil dit proces goed kunnen volgen en toezien dat er niet te veel ruimte wordt gegeven voor stikstofuitstoot. MOB sprak al van een mogelijke witwasoperatie.

Coördinaten

Toen de rechter vorig jaar oordeelde dat de adresgegevens van PAS-melders openbaar gemaakt moesten worden, dacht toenmalig minister Schouten te volstaan met de coördinaten van de emissiebron, de veroorzaker van de stikstofuitstoot. Dit om te voorkomen dat een grote hoeveelheid privacygevoelige gegevens voor iedereen beschikbaar is.
MOB vond dat de minister hiermee geen uitvoering gaf aan de uitspraak van de rechter. De organisatie wordt nu in het gelijk gesteld door de Raad van State. De nieuwe landbouwminister moet de gevraagde bedrijfsadresgegevens binnen drie weken alsnog openbaar maken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.