Nieuws

Gemeente beëindigt actie Kapsalon Theater in Enschede: "Tranen in de ogen"

De actie Kapsalon Theater is al afgelopen in Enschede. Nog voor de eerste noot is gespeeld, stond handhaving op de stoep bij Nanouck Professional Hairstyling. "Ik heb het met tranen in de ogen aanschouwd", zegt kapster Melanie. "Maar we durven het risico niet te nemen."
Bij de actie Kapsalon Theater spelen muzikanten niet in theaters, maar kapsalons, waar het officieel niet verboden is om muziek te maken. Een omweggetje en ludieke manier om hun ongenoegen over de coronamaatregelen kenbaar te maken.
"We zijn als artiesten gewoon aan het wachten op onze knipbeurt", zegt pianist Terry Akins, die nét te horen krijgt dat het feest niet doorgaat. "Ik baal enorm. Nu hadden we eindelijk muziek kunnen maken, maar helaas gaat het niet door."

Doorgaan onder voorwaarden

Volgens de gemeente mag de actie onder bepaalde voorwaarden wél doorgaan. "Als het eruitziet als een kapperszaak, mag er best iemand een liedje zingen of muziek maken met een instrument", zegt gemeentewoordvoerder Ton Kamp. "Maar als het lijkt op een optreden, waar een man of tien naar luistert, dan mag het niet."
De handhaver moet dan het gesprek aangaan en uitleggen onder welke omstandigheden het wel mag, zegt Kamp. "Ik begreep dat het ook zo gegaan is bij de zaken die wij bezocht hebben." De kapsters van Nanouck Professional Hairstyling spreken dat tegen. Zij zeggen dat de handhavers direct dreigden met een dwangsom en geen uitleg gaven over waarom het niet kon doorgaan.

Bezoek van handhaving

De handhavers stonden vlak voor aanvang op de stoep. "Een klant zei al: volgens mij krijg je visite", zegt kapster Nanouck Liefers. "We waren vol ongeloof", vult Melanie aan. "Ik had de tranen in mijn ogen toen ze de gegevens opschreven."
Al ziet pianist Akins ook lichtpuntjes. "Ik heb contact met artiesten die in kapsalons in Hengelo en Haaksbergen optreden, daar is het goed verlopen en mochten ze gewoon spelen. Helaas is Enschede heel streng, al hebben we nu toch een statement kunnen maken."

Actie in Hengelo

In Hengelo was vanochtend een gratis dans-workout in het Oyfo Techniekmuseum. Na een uur stond ook daar de handhaving op de stoep, waarna de actie werd afgebroken.
Theater MIMIK en de Deventer Schouwburg trokken gistermiddag al de stekker uit de kapsalon actie na een waarschuwing van de veiligheidsregio.
Kapster Nanouck Liefers
Kapster Nanouck Liefers © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.