Nieuws

Zwolse vrouw die dreigende situatie bij minister Kaag filmde krijgt vier maanden cel

Rechtbanktekening van Max van den B. (uiterst links) en de 44-jarige vrouw die hem filmde (tweede van rechts).
Rechtbanktekening van Max van den B. (uiterst links) en de 44-jarige vrouw die hem filmde (tweede van rechts). © ANP/Aloys Oosterwijk
De 44-jarige Eline van 't N. uit Zwolle is veroordeeld tot vier maanden cel voor haar aandeel in de dreigende situatie voor het huis van minister Kaag, begin deze maand. Een man stond met een brandende fakkel voor het huis van de minister en schreeuwde complotleuzen. De Zwolse filmde alles en zond de beelden rechtstreeks uit. De man met de fakkel werd veroordeeld tot zes maanden. Beiden kregen een contact- en gebiedsverbod.
Dat verbod geldt voor Kaag, maar ook voor andere leden van het kabinet.

Kinderen in beeld

Eline van 't N. filmde ook in de woning van de politica en bracht de kinderen van Kaag in beeld. Ze hoorde het vonnis huilend aan en riep tegen de rechter dat hij "niet goed bij zijn hoofd" was.
De rechter gaf aan dat hij met zijn stevige straf "een signaal" wilde afgeven. "Dreiging met geweld is ontoelaatbaar", aldus de politierechter. "U wilde zelf uw actie onder een breder publiek brengen, dan is het belangrijk een breed publiek ervan te doordringen dat dit niet de juiste manier is." Tegen beiden was een celstraf van negen maanden geëist.
Kaag noemde de actie "bedreigend en angstig" voor haar en haar gezin. Premier Mark Rutte noemde de bedreiging "totaal onacceptabel".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.