nieuws

Archeologen blij met vondsten op plek bedelaarskolonie Ommerschans bij Balkbrug

De archeologische opgravingen bij de Ommerschans hebben veel informatie opgeleverd over de vroegere bedelaarskolonie die daar in 1825 werd gebouwd. Ook zijn er resten gevonden van de Ommerschans, een verdedigingswerk uit de 17e eeuw.
Op het oude verdedigingswerk de Ommerschans werd in 1825 een enorm complex gebouwd voor de opvang van zwervers, klaplopers, dronkenlappen en ander ongewenst volk uit de grote steden. Het was zelfs één van de grootste bouwwerken uit die tijd. Toch is er nauwelijks iets van terug te zien. De kolonie had een heel slechte naam en aan het eind van de 19e eeuw werd alles tot de grond toe afgebroken. De stenen werden hergebruikt bij onder meer de bouw van Veldzicht, de huidige tbs-kliniek in Balkbrug.

Geschiedenis zichtbaar maken

Stichting de Ommerschans wil de roerige geschiedenis van de Ommerschans en de kolonie weer zichtbaar maken in het landschap. Samen met Staatsbosbeheer, eigenaar van de grond, is daarom afgelopen week uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan.
Doel was om de exacte plekken van de bebouwing en de grachten te kunnen vaststellen. Het is niet de bedoeling dat het enorme pand wordt herbouwd. Wel worden de grachten weer uitgegraven en wordt met lage muurtjes of wallen zichtbaar gemaakt dat er ooit iets groots gestaan heeft.

Opgravingen geven goed beeld

Archeologisch onderzoeksbureau Raap heeft het onderzoek uitgevoerd. Er zijn verschillende fundamenten en muurresten teruggevonden die een goed beeld geven van hoe de bedelaarskolonie gebouwd is op de oude verdedigingswerken.
Ook kunnen onderzoekers nu zien of de restanten kloppen met de historische kaarten en bouwtekeningen. Verder zijn er serviesresten en andere gebruiksvoorwerpen gevonden die vertellen over het dagelijks leven in die tijd. Vanmiddag zijn de laatste onderzoeksputten weer dichtgemaakt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.