Nieuws

1000 dagen eenzaamheid: "Henk zonder boot? Dat is niets en niemand"

Nog altijd is Henk de enige Nederlander die een catamaran non-stop rond de wereld zeilde
Nog altijd is Henk de enige Nederlander die een catamaran non-stop rond de wereld zeilde © RTV Oost
Nog altijd is hij de enige Nederlander die een catamaran non-stop rond de wereld zeilde: Henk de Velde uit Kampen. In 2005 maakte RTV Oost een serie over deze avonturier en onlangs brachten we een bezoekje aan de nu bijna 73-jarige Henk. Dat inspireerde ons om de serie weer uit het archief te trekken. De komende acht weken plaatsen we iedere vrijdag een aflevering.
Tot 2001 was het nog nooit iemand gelukt om met een zeilschip over de Poolzee te varen. Op 13 juni van dat jaar voer Henk de Velde uit voor zijn vijfde wereldreis. Door het poolijs, langs de beruchte Kaap Hoorn over een route van zo'n 50.000 kilometer. Een haast onmogelijke reis.
In de eerste aflevering zien we de start van Henks avontuur. Hij vaart van IJmuiden naar Moermansk, in het uiterste noordwesten van Rusland. Op het Europese water gaat het de avonturier nog vrij eenvoudig af, maar bij Rusland stapelen de problemen zich op.
Kijk hieronder de eerste aflevering van de serie, over de start van Henks avontuur.
In de aankomende acht weken volg je bij ons het bijzondere avontuur van Henk de Velde. Elke vrijdag om 19.00 uur op onze site en op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.