Nieuws

Meerdaags strafproces over moordaanslag op Twentse advocaat van start

Advocaat Schol werd dichtbij zijn huis neergeschoten
Advocaat Schol werd dichtbij zijn huis neergeschoten © Robin Hilberink
Voor het uitvoeren van een moordaanslag op de Twentse advocaat Schol staan vanaf vandaag twee verdachten terecht. Het proces tegen de Hengelose verdachten duurt twee dagen. De advocaat werd ruim twee jaar geleden net over de Duitse grens bij Glane neergeschoten. Hij overleefde de aanslag.
De beschieting van Schol was anderhalve maand na de moord op advocaat Derk Wiersum in Amsterdam. Reden voor politie en justitie om de zaak zeer serieus op te pakken. Schol werd dichtbij zijn huis neergeschoten, terwijl hij zijn hond uitliet. Het slachtoffer werd vijf maal beschoten vanaf de passagierskant van een langzaam passerende VW Polo. Het raampje was open. Schol werd in zijn bovenbeen geraakt, maar overleefde de aanslag.

Moordmakelaar

Volgens Schol zelf heeft de aanslag te maken met het faillissement van een sportschool, dat hij als curator heeft afgewikkeld. Het OM ziet de oud-eigenaar van dat failliete bedrijf ook als opdrachtgever, maar heeft hem er nog niet voor aangehouden. In de visie van justitie heeft de oud-eigenaar een bekende uit het criminele milieu gevraagd om uitvoerders voor de moordaanslag op Schol te zoeken. Ook deze 'moordmakelaar' is nog niet aangehouden. Hun beide huizen zijn wel doorzocht.
De vermeende uitvoerders zijn wel gepakt en staan vandaag en donderdag terecht. De twee Hengeloërs ontkennen allebei. Een van hen zegt dat hij zijn VW Polo -die gebruikt werd bij de aanslag- geregeld uitleende. Zo ook op de dag van de liquidatiepoging. Aan wie hij dat deed, zegt hij niet: "Ik kan niets zeggen, zonder mijzelf of mijn gezin in gevaar te brengen. Dan ga ik het niet overleven. Ook de gevolgen voor mijn gezin kan ik dan niet overzien."

Bewijs

Justitie zegt tegen de twee verdachten veel bewijs te hebben. Zo zijn er verschillende stiekem opgenomen gesprekken die hun betrokkenheid bij de liquidatiepoging aantonen. Ze hebben het erover 'dat het ding moet verdwijnen'. In verhoren bij de recherche wordt door één van de twee toegegeven dat met 'dat ding' een wapen omschreven wordt.
Een anonieme melding zette de politie op hun spoor. Diegene herkende de VW van de verdachte. Die auto is volgens justitie na de aanslag wel van uiterlijk veranderd. Zo werd het VW-logo zwart overgespoten en werden er andere, minder opvallende, velgen onder gemonteerd. Een tijdje later werd de auto te koop gezet.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Advocaat Schol werd net over de grens bij Glane neergeschoten
Advocaat Schol werd net over de grens bij Glane neergeschoten © News United

Nog een moordaanslag

De gebruiker van de auto zou enkele weken voor het schieten op Schol ook een Losserse sportschool hebben beschoten. Dat gebeurde middenin de nacht. Justitie ziet dat eveneens als moordpoging, omdat er nog mensen in het pand aanwezig waren.
Er werden vier schoten afgevuurd, de kogels verdwenen in het systeemplafond. Bij beide aanslagen is hetzelfde wapen gebruikt. Het OM linkt de verdachte aan de beschieting van de sportschool, omdat hij naast de VW Polo ook de beschikking had over een zwarte BMW, die als vluchtauto is gebruikt. De wagen is te zien op camerabeelden.
De verdediging van de twee verdachten blijft erop hameren dat hun cliënten de moordaanslag op advocaat Schol niet kunnen hebben gepleegd. Ze wijzen op de verklaringen van zes getuigen, waaronder het slachtoffer, dat er in de VW Polo twee getinte mannen zaten met zwart haar. De twee verdachten zijn niet getint en kalend.

Incasso

Overigens lijkt het gebruikte wapen eerder ook al ingezet te zijn bij een beschieting van een huis in Nijverdal. Volgens justitie voerden de verdachten vaker 'klussen' uit in opdracht van derden. Eén van de twee verdachten heeft toegegeven dat hij vaker 'incasso's deed'.
Vandaag bespreekt de rechtbank al het onderzoeksmateriaal dat door de recherche is verzameld. Naar verwachting komt justitie donderdag met een strafeis en zal de verdediging van de verdachten dan hun kant van het verhaal vertellen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.