nieuws

OM: Anita P. uit Enschede moet cel in voor valse belastingaangiftes

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen de Enschedese belastingconsulente Anita P. 20 maanden gevangenisstraf waarvan 8 maanden voorwaardelijk geëist voor het oplichten van de Belastingdienst. Daarnaast wil het OM dat de vrouw het bedrag dat ze verdiende met het doen van valse aangiften, 125.000 euro, terugbetaalt aan de staat.
De 63-jarige vrouw zou meer dan tweeduizend belastingaangiften van klanten vals hebben ingevuld waardoor de Belastingdienst voor ruim een miljoen werd opgelicht. Volgens de officier van justitie kostte een bezoekje aan Anita P. 35 tot 40 euro. Dat was niet veel, de 63-jarige oppasoma wist in ruil daarvoor jaarlijks voor duizenden euro's aan belastingvoordeel op te hoesten voor honderden klanten. Die stonden, dan ook in rijen te wachten in de huiskamer of zaten met een kop koffie voor de warme kachel te wachten op hun buurt.
Het Openbaar Ministerie verwijt Anita P. dat ze niet alleen de fiscus oplichtte, maar ook dat ze bewust valse bedragen voor teruggaven van ziektekosten en hypotheekaftrek invulde zonder dat haar klanten het wisten. Daar had de vrouw standaard bedragen voor, ronde bedragen van 1750 tot 4000 euro. Volgens de officier van justitie gokte de vrouw erop dat de aangiften niet werden gecontroleerd door de belastingdienst.

'Bedragen ingevuld die klanten doorgaven'

Anita P. vertelde voor de rechtbank dat ze de bedragen invulde die haar klanten haar doorgaven. Op de vraag van de rechtbank of die klanten de bedragen die ze noemden ook met bewijsstukken konden onderbouwen gaf ze aan dat die meestal met een papiertje met bedragen kwamen. Volgens de officier van justitie zou P. daar al mee in de fout gaan. Voordat ze de aangiften indiende had ze in dat geval de juistheid van de genoemde bedragen moeten controleren.
De zaak kwam in 2013 aan het rollen, maar de vrouw zou nog tot in dit jaar belastingaangiften vals hebben ingevuld, aldus het OM. Anita P. zat 90 dagen in voorarrest. Naast de valse aangiften voor klanten zou de vrouw ook haar eigen aangiften vervalst hebben. In die aangiften zou ze gezwegen hebben over haar verdiensten als belastingconsulente en ook grote bedragen gedeclareerd hebben. Daarvoor wil de fiscus ruim 50.000 euro van haar.

'Klanten zelf verantwoordelijk voor aangifte'

Volgens haar advocaat daagt het OM de verkeerde voor de rechtbank. De klanten zijn zelf verantwoordelijk voor hun aangifte en als die niet klopte is het hun eigen schuld. Er had bij de klanten een belletje moeten rinkelen dat er iets niet in de haak was. De fiscus heeft zich ook bij het grootste deel van de ruim 700 klanten gemeld. Zij moeten allen het onterecht ontvangen belastinggeld terugbetalen. Voor sommigen loopt dat op tot fikse bedragen van meer dan 14.000 euro.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.