Huisartsen Twente boos op zorgverzekeraar Menzis, voelen zich afvalputje zorg

De huisartsen in Twente maken zich grote zorgen over de toekomst van hun praktijken. Ze krijgen er vanaf januari een groot takenpakket bij, maar zorgverzekeraar Menzis kort juist op de budgetten.

Gemiddeld lopen de praktijken zo'n 20.000 euro mis die wel zou zijn toegezegd. De zorg aan patiënten komt daarmee in gevaar, zegt de woordvoerder van de Twentse huisartsen, huisarts Wind uit Hengelo. Huisartsen krijgen er vanaf 1 januari, als het nieuwe zorgstelsel van kracht wordt, veel extra taken bij, zoals de zorg voor chronisch zieken, hartpatiënten en ouderen. De bedoeling was dat ze ook een potje geld zouden krijgen om te investeren in de praktijk, maar dat geld lijkt nu niet te komen.

Ruimtegebrek

De extra zorgtaken moeten worden uitgevoerd door praktijkondersteuners zoals ouderenverpleegkundigen en assistenten, in samenwerking met de huisarts. Maar de meeste dokterspraktijken hebben geen ruimte voor extra spreekkamers, die moeten de praktijk dus gaan verbouwen. Zolang het onzeker is of de investering daarvoor wel wordt terugverdiend, beginnen huisartsen daar niet aan. Dat betekent dat ze de zorgtaken niet naar behoren kunnen uitvoeren.

"Onderhandelingen lopen nog "

Volgens Menzis hoeven de huisartsen niet bang te zijn dat ze ineens zwaar worden gekort. Woordvoerder Lancee van Menzis begrijpt de onrust wel: "De financiering is landelijk overhoop gehaald, we begrijpen dat er onzekerheid is bij de huisartsen. Daarom is het nu zaak om die onderhandeling zo snel mogelijk af te handelen."

Meer over dit onderwerp:
huisartsen Twente Menzis Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren