nieuws

Enschede wil zeggenschap over opslag van gasolie en afvalwater in ondergrond

Giftig afvalwater in bodem Twente
Giftig afvalwater in bodem Twente
Enschede wil meer zeggenschap over de ondergrond. Daarover is de gemeente in overleg met andere gemeenten, de Regio Twente en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Gezamenlijk willen ze minister Kamp van Economische Zaken overtuigen van het belang daarvan. Kamp komt 12 januari naar Enschede.
Aanleiding voor de wens om meer zeggenschap was de afgelopen maanden de toekomstige opslag van gasolie onder het Enschedees bedrijventerrein de Marssteden. Gemeenten hebben nu niks te zeggen over de diepe onderlaag, het is de verantwoordelijkheid van het Rijk. "Dat voelt ongemakkelijk", zegt wethouder Van Agteren in een antwoord op vragen van ChristenUnie en GroenLinks. Die twee fracties willen weten in hoeverre de opslag van giftig afvalwater in de bodem onder Twente en de twee lekken in Oldenzaal een bedreiging zijn voor Enschede.
De lekken ontstonden bij Oldenzaal-Zuid aan de grens met Enschede. Het afvalwater is niet opgeslagen onder Enschede. "Maar een kenmerk van water is dat het stroomt", aldus raadslid Joosten van de ChristenUnie. Van Agteren hoorde vorige week maandag via RTV Oost van de opslag en de lekken en deelt de zorg. In de opslag van giftig afvalwater in Twentse bodem speelt de gemeente echter geen rol. "Helaas", benadrukt Van Agteren. Hij belooft de vinger aan de pols te houden en wanneer noodzakelijk aan de bel te trekken.

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.