Nieuws

Kabinet maakt versoepelingen definitief, maar waarschuwt ook: "We zoeken de grens op"

Nederland gaat grotendeels van het slot
Nederland gaat grotendeels van het slot © ANP / Sem van der Wal
Het hing al een paar dagen in de lucht, maar nu is het definitief: Nederland gaat grotendeels van het slot. Horeca en culturele instellingen mogen de deuren openen en publiek is weer welkom bij sportwedstrijden.
Dat maakten premier Mark Rutte en gezondheidsminister Ernst Kuipers vanavond bekend tijdens een persconferentie. "We nemen opnieuw een risico", zei minister Kuipers. "Maar dat doen we met een goede reden. Nog langer met beperkende maatregelen leven, beschadigt onze gezondheid en de samenleving."
De horeca en de cultuursector kunnen onder voorwaarden tot tien uur 's avonds weer open. Voor toegang tot een restaurant of theater gaat 3G weer gelden: je moet je vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen, of een negatieve test. Wie rondloopt, moet een mondkapje op.

Evenementen

Geplaceerde evenementen mogen weer plaatsvinden. Voor evenementen binnen met een verplichte zitplaats gaat een limiet gelden van 1.250 bezoekers. Buiten mag de capaciteit maximaal met een derde worden gevuld, zoals in stadions.
Ook dierentuinen en andere zogenoemde doorstroomlocaties mogen weer open. Sporten in competitieverband is weer toegestaan. Het advies voor het aantal thuis te ontvangen gasten blijft staan op vier.
Festivals en andere ongeplaceerde evenementen kunnen nog niet heropenen. De nachthoreca evenmin.

Quarantaine

De quarantaineregels veranderen ook. Kinderen tot 18 jaar hoeven niet meer in quarantaine als ze in contact zijn geweest met een besmet iemand, zolang ze zelf geen klachten hebben.
Voor scholen geldt op dit moment dat een hele klas naar huis moet wanneer minimaal drie leerlingen positief getest zijn. Deze regel zorgt ervoor dat complete klassen thuiszitten. Met de nieuwe quarantaineregel kunnen de lessen gewoon doorgaan.

Waarschuwing

Behalve het goede nieuws, was er ook een waarschuwing. De versoepelingen kunnen nu onder voorwaarden, maar als de situatie weer verandert zal het kabinet opnieuw ingrijpen. Afgelopen week was er een recordaantal besmettingen van 366.120. Het RIVM ziet het aantal ziekenhuisopnames bovendien weer stijgen.
"We houden er rekening mee dat de druk op de zorg weer gaat stijgen", sprak minister Kuipers. Hij deed opnieuw een oproep om de boostervaccinatie te halen en de coronamaatregelen na te leven. "Belangrijker dan ooit tevoren bij de huidige besmettingscijfers."

'Grenzen opzoeken'

"We zoeken de grenzen van het mogelijk op", aldus Rutte. "Met als risico dat ons over een paar weken weer jojo-beleid wordt verweten." De nieuwe regels gaan woensdag om vijf uur 's ochtends in en zijn de komende zes weken geldig, met een nieuw weegmoment over drie weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.