nieuws

Begeleiders transport MH17-wrakstukken erg onder de indruk van transport

De begeleiders vinden het transport van de MH17-wrakstukken zeer indrukwekkend. Dat zeiden ze vanmorgen tijdens een pauze van het transport op een parkeerplaats langs de A1 bij De Lutte.
"We doen wel vaker bijzondere transporten, maar het feit dat je weet wat voor lading je bij je hebt en waarom je die lading naar Nederland brengt, dat maakt het emotioneel wel beladen", aldus één van de begeleiders.

Mensen met v-teken langs kant van de weg

Bij De Lutte frissen de chauffeurs zich even op en wachten tot de ochtendspits voorbij is. Dan gaat het door naar luchtmachtbasis Gilze-Rijen. De begeleider laat weten dat het transport vanuit Oekraïne bijzonder goed verloopt. "In sommige steden stonden mensen zelfs met het v-teken omhoog, want het heeft in het buitenland ook erg veel aandacht gehad. Was mooi om te zien, dat enthousiasme langs de kant."
De aankomst in Gilze-Rijen staat rond twee uur gepland en zal geen ceremonieel karakter krijgen. De chauffeurs en begeleiders weten niet wat ze het laatste stuk in Nederland kunnen verwachten. "We laten het gewoon gebeuren. Het is in elk geval een bijzondere klus, die ons lang bij zal blijven."

Volgens vast protocol

Op de basis in Gilze-Rijen wordt de lading volgens een vast protocol gelost. Alle wrakstukken worden via een vaste procedure gefotografeerd, gescand en ingedeeld. Daarna begint in een speciaal vrijgemaakte hangar het onderzoek aan de wrakstukken.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.