Nieuws

Poppodia teleurgesteld over versoepelingen: "Zitten bij een punk-concert, zie je het voor je?"

Vanaf vandaag mag de horeca- en cultuursector weer open tot tien uur 's avonds. Dat zorgde voor veel blije gezichten. Maar deze jubelstemming is niet bij iedereen aanwezig. Poppodia zeggen 'niks te kunnen' met de aangekondigde versoepelingen.
Terwijl horecaondernemingen alles op alles zetten om vandaag de deuren eindelijk weer te kunnen openen, zeggen poppodia 'teleurgesteld' te zijn over de verruiming die het kabinet gisteren aankondigde.
Zitplek en mondkapjes
"Ik vind het een zware tegenvaller", zegt Remko van Kan, zakelijk leider bij poppodium Hedon in Zwolle. "De deuren mogen weer open, dat wel. Maar wat er vervolgens achter die deuren mag gebeuren is dusdanig weinig dat het eigenlijk bijna geen zin heeft om open te gaan."
Een vaste zitplek, tijdens het lopen een mondkapje dragen en altijd anderhalve meter afstand houden. Dat zijn een paar van de beperkingen die gelden en in acht moeten worden genomen voor bedrijven die nu tot tien uur 's avonds open mogen zijn.
Met deze beperkingen is het lastig om geschikte alternatieven te bedenken, merkt Van Kan. "Er zijn veel artiesten die zeggen: ik wil niet optreden voor mensen die op een stoel zitten. Dan mist echt de beleving."
Beleving
Dat de beleving van een show of concert een onmisbaar element is, ziet ook Jeany Robbe van poppodium Het Burgerweeshuis. Het poppodium draait normaal gesproken voornamelijk avond- en nachtprogramma's, zoals concerten of dj-avonden waarbij er veel gedanst wordt.
Met elk programma draaien we verlies
Poppodium Het Burgerweeshuis Deventer
Deze programma's een paar uur naar voren brengen, is voor het poppodium geen oplossing. "Vooral met dj-avonden gaat het vooral om het dansen. Dat kan nu niet. Of denk aan een punk-concert. Zie je het voor je: zittend, op klaarlichte dag?"
Verlies
Beide poppodia spreken van financiële verliezen, ook als een show wél door kan gaan. "Elke show díe door kan gaan, zet ons financieel in de min", vervolgt Robbe van Het Burgerweeshuis.
Dat is bij Hedon niet anders. "Nee, de shows kunnen zeker niet uit. Wij zijn afhankelijk van steunmaatregelen. Dat hebben we de afgelopen anderhalf jaar gelukkig ontvangen. Daarmee houden we ons hoofd boven water," zegt Van Kan van Hedon.
De poppodia blijven zich voorlopig richten op wat wel kan: dat zijn vaak de kleinere shows en online shows. Daarnaast worden er ruimtes in het pand verhuurd voor bijvoorbeeld muziekopleidingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.