Nieuws

Almelose ex-bokser krijgt in hoger beroep 40 uur taakstraf voor bedreigen ex

Peter M. erkende het bezit van werpsterren en een boksbeugel
Peter M. erkende het bezit van werpsterren en een boksbeugel © iStock / Getty Images Plus
Almeloër Peter M. is door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot veertig uur taakstraf. Dat is minder dan het vonnis dat de rechtbank in 2019 uitsprak, toen kreeg hij zestig uur opgelegd.
Die eerdere uitspraak vocht M. aan, maar ook in het hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie (OM) een taakstraf van zestig uur. Het OM verdacht de ex-bokser ervan zijn ex te hebben bedreigd, haar vader te hebben mishandeld, meubilair te hebben vernield en verboden wapenbezit.

Vrijspraak

Het hof oordeelt dat niet is bewezen dat M. zijn schoonvader heeft mishandeld. De overige punten zijn wel bewezen. Vanwege de vrijspraak van mishandeling is de straf lager uitgevallen dan de veroordeling in eerste instantie.
Tijdens de zitting twee weken geleden, gaf M. al toe meubels te hebben vernield. Hij schreef er met watervaste stift Arabische teksten op. "Maar het waren mijn eigen meubels", zei de ex-bokser. Volgens het OM was over die meubels echter afgesproken dat die naar zijn ex zouden gaan.
Peter M. deed in 2016 mee aan de Olympische Spelen in Rio en eindigde daar als negende. In 2020 wilde hij aan de Olympische Spelen in Tokio deelnemen in de zwaargewicht-klasse, maar door privé- en motivatieproblemen zag hij daarvan af. Zijn beste prestaties zijn de zilveren medailles die hij pakte in het halfzwaargewicht bij de Europese Kampioenschappen in 2013 en 2015.

Boksbeugel en werpsterren

Ook erkende M. dat hij in het bezit was van een boksbeugel en werpsterren. Die had hij samen met zijn ex gekocht op de zwarte markt en waren voor de sier. "Ik wist niet dat ik ze niet mocht hebben, daar heb ik niet goed over nagedacht." De advocaat generaal vindt dat naïef van M. Hij werkte in die periode nog als militair. "Het is zorgelijk dat een militair niet checkt of hij deze wapens mag hebben. Dit had hij moeten weten, dus is het een strafbaar feit."
De zaken hebben zich inmiddels vijf jaar geleden afgespeeld. Na de veroordeling in 2019 heeft het hoger beroep om uiteenlopende redenen ruim twee jaar op zich laten wachten. In die twee jaar is er veel gebeurd. De ex-bokser mag sinds lange tijd zijn 8-jarige zoon, die hij samen met zijn ex heeft, weer af en toe zien. Beide partijen zijn weer 'on speaking terms' en werken aan een omgangsregeling. Ondertussen is M. al enkele jaren getrouwd en heeft samen met zijn huidige vrouw twee kinderen.

Geldboete

Tijdens de gerechtelijke procedure nam M. ontslag bij Defensie. Hij werkt nu in de zorg, als persoonlijk begeleider van moeilijk opvoedbare jongeren. Een veroordeling kan negatieve gevolgen hebben voor zijn Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Daarom vroeg zijn advocaat Ural de complete zaak af te doen met een geldboete. Het OM ging daar niet in mee en vindt een werkstraf van zestig uur op zijn plaats.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.