nieuws

Oliedeskundige: 'Stoppen oliewinning vanwege milieurisico's Twente geen optie'

De oliewinning bij het Drentse Schoonebeek levert de Nederlandse economie miljarden euro's op. Dichtdraaien van de kraan vanwege te grote milieurisico's in Twente is dan ook geen optie, zegt oliedeskundige René Peters van onderzoeksinstituut TNO.
Peters reageert vandaag in het radioprogramma 'Boeren Burgers Buitenlui' op de commotie die is ontstaan over het injecteren van grote hoeveelheden afvalwater in de diepe ondergrond in Noordoost-Twente. Het gaat om water dat vrijkomt bij de winning van aardolie in Schoonebeek. Steeds meer politieke partijen maken zich zorgen over het project en willen dat de injectie van afvalwater wordt stopgezet, als blijkt dat het project inderdaad niet veilig is.

Grote zorgen over waterinjectie Twente

Lucas Reijnders, hoogleraar milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam, en Ko van Huissteden, fysisch geograaf en hoofddocent milieuwetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, maken zich grote zorgen over de lozingen van het giftige afvalwater. De injecties kunnen aardbevingen, bodemdalingen en ernstige verontreiniging van het grondwater veroorzaken. De wetenschappers deden hun uitlatingen vorige week bij RTV Oost.

Continue vinger aan de pols

Volgens Peters zijn de regels in Europa rond deze activiteiten zo streng, dat de risico's op calamiteiten erg klein zijn. “Bij elke olie- of gaswinning zijn natuurlijk risico's. En we hebben in deze samenleving met elkaar afgesproken dat er een bepaald risiconiveau is dat we bereid zijn te nemen.” Wel vindt hij dat de activiteiten voortdurend in de gaten moeten worden gehouden door een onafhankelijke partij en de uitkomsten van die controles openbaar gemaakt moeten worden. Ook moeten er volgens Peters duidelijke afspraken komen over wat de gevolgen zijn voor de oliewinning wanneer zich toch een calamiteit voordoet, zoals een aardbeving. "De productie van aardolie moet in zo'n geval natuurlijk wel worden ingeperkt."

Snelle overstap op duurzame energie

Wetenschapper Ruud Pleune van Natuur en Milieu Overijssel vindt dat we de winning van het laatste gas en olie uit de Nederlandse bodem zo snel mogelijk moeten afbouwen. “De risico's die we op dit moment nemen zijn al lang veel te groot. Zo'n activiteit als in Twente geeft dat maar weer aan. We moeten als samenleving nu echt vaart maken om over te stappen op duurzame energie.”

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.