nieuws

Hoger beroep in tuchtzaak ex-neuroloog Jansen Steur in januari

Ernst Jansen Steur
Ernst Jansen Steur
Wie had beter moeten opletten, zodat ex-neuroloog Ernst Jansen Steur niet herhaaldelijk fouten maakte in zijn behandelingen? Valt de bestuurders van het ziekenhuis waar hij werkte iets te verwijten, of de Inspectie voor de Gezondheidszorg? Het hoger beroep in deze twee tuchtzaken is op 13 januari bij het Centraal Tuchtcollege in Den Haag, zo is woensdag bekend geworden.
Het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle had eerder dit jaar al vrijwel alle verwijten van tafel geveegd. De zaak tegen de voormalig neuroloog van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede loopt al jaren. Ernst Jansen Steur werd begin dit jaar tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld, volgende week is het hoger beroep in deze strafzaak. Maar naast die strafzaak lopen en liepen er ook meerdere tuchtzaken, zoals tegen het bestuur dat er zat toen hij in het ziekenhuis werkte en de inspecteurs van de IGZ die de door hem gemaakte fouten moesten onderzoeken.

Klachten patiënten werden eerder afgewezen

Het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle wees eerder de klachten van de patiënten tegen twee bestuurders van het MST af. Alleen oud-bestuursvoorzitter Ruud Ramaker kreeg destijds een berisping. Hij had de inspectie verkeerd geïnformeerd over Jansen Steur, vindt het college. Drie inspecteurs van de IGZ valt niets te verwijten; zij hadden volgens het college het leed van patiënten niet kunnen voorkomen.
Jansen Steur is veroordeeld voor het opzettelijk toebrengen van ernstig lichamelijk letsel bij zijn patiënten door verkeerd gestelde diagnoses. Zo stelde de toenmalig arts ten onrechte ernstige ziektes als alzheimer en MS vast, en schreef hij de bijbehorende zware medicijnen voor. Hij wordt er ook verantwoordelijk voor gehouden dat een van zijn patiënten zelfmoord pleegde na een slechtnieuwsgesprek met de arts. Jansen Steur werd in 2003 ontslagen door het Enschedese MST, waar hij toen werkte.
 
Bekijk ook het Dossier 'Jansen Steur'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.