Nieuws

Het hebben van een tweede huis in Overijssel is in trek

© Pixabay
De huizen in Tubbergen, Dinkelland en Staphorst zijn relatief gezien vaak eigendom van mensen die het bezitten als tweede huis. Van de huizen in Tubbergen wordt 7,1 procent gebruikt als tweede huis. In Dinkelland is dat 5,3 procent en Staphorst 5,2 procent. In de landelijke top 10 staat Tubbergen op plek 3, Dinkelland op plek 6 en Staphorst op plek 8. Dit blijkt uit een data-analyse van het Kadaster in opdracht van het programma Pointer.
De percentages liggen ver boven het landelijk gemiddelde van 2,2 procent. De eerste plaats is vergeven aan Schiermonnikoog (9,4%), op plek twee staat Ameland (7,9%). Uit de analyse blijkt dat steeds meer vermogenden een tweede woning kopen voor recreatie of verhuur. Recreatiewoningen en vakantieparken zijn buiten het onderzoek gelaten. Het gaat om woningen met een woonbestemming.
Het bezit van tweede woningen levert starters problemen op. Er zijn nauwelijks huizen te vinden en daardoor verlaten jonge starters de dorpen op het platteland. Dit gaat ten koste van de leefbaarheid in de dorpen.

Veel huurwoningen in Dinkelland

Ilse Duursma, wethouder in Dinkelland en voorzitter van de Vereniging voor Kleine Kernen (OVKK) is verrast door de uitkomst. "Het was mij niet bekend dat het percentage zo hoog ligt. Ik ben ook erg nieuwsgierig welke huizen dit zijn".
Duursma ziet wel dat er veel huurwoningen aangeboden worden op verschillende sites. In Dinkelland is de particuliere verhuurmarkt erg groot volgens Duursma. "Wie weet zitten hier de tweede huis bezitters tussen".

Hoge huur

Duursma herkent zich in de huisvestingsproblemen van starters. "Het is moeilijk voor starters om een hypotheek te krijgen door de hoge prijzen. Aan de andere kant verdienen ze teveel voor een sociale huurwoning. Zij komen op de particuliere huurmarkt terecht en betalen meer aan huur dan dat ze kwijt zouden zijn aan hypotheeklasten.
Volgens het kadaster is het aantal verkochte tweede woningen harder gestegen dan het aantal verkochte starterswoningen. Het fenomeen is vooral te zien in toeristische gebieden. Behalve Twente, scoren de Waddeneilanden en Zeeland hoog.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.