Nieuws

1000 Dagen Eenzaamheid #2: Weggestuurd door de Russische kustwacht verzint Henk de Velde een list

Aflevering 2 van 1000 Dagen Eenzaamheid met Henk de Velde
Aflevering 2 van 1000 Dagen Eenzaamheid met Henk de Velde © RTV Oost
Nog altijd is hij de enige Nederlander die een catamaran non-stop rond de wereld zeilde: Henk de Velde uit Kampen. Onlangs brachten we een bezoekje aan de nu bijna 73-jarige Henk en dat inspireerde ons om de serie 1000 Dagen Eenzaamheid uit 2005 weer uit het archief te halen. Hierin volgen we Henk tijdens zijn poging om via de Noordkaap de wereld rond te zeilen. Vandaag aflevering 2.
Tot 2001 was het nog nooit iemand gelukt om met een zeilschip over de Poolzee te varen. Op 13 juni van dat jaar voer Henk de Velde uit voor zijn vijfde wereldreis. Door het poolijs, langs de beruchte Kaap Hoorn over een route van zo'n 50.000 kilometer. Een haast onmogelijke reis.
In aflevering 2 zien we hoe Henk, nadat hij door de Russische kustwacht is weggestuurd, letterlijk het roer omgooit. In plaats van het poolijs in te gaan besluit de zeiler zijn catamaran zuidwaarts te sturen, om via Zuid Amerika richting Alaska te varen. Van daaruit zal hij proberen via de andere kant alsnog de Noordkaap te ronden - al is dat nog lang, lang weg..
Gedurende acht weken volg je bij ons het bijzondere avontuur van Henk de Velde. Elke vrijdag om 19.00 uur op onze site en op YouTube-kanaal.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.