Nieuws

Coalitiepartijen Enschede zeggen vertrouwen op in VVD na besluit over nieuwe moskee

De besluitvorming rondom de nieuwe moskee in Enschede zorgt voor een splijtzwam in de coalitie. PvdA, D66 en ChristenUnie hebben maandagavond het vertrouwen opgezegd in coalitiepartner VVD. "Het drukt zwaar op ons gemoed. Genoeg is genoeg", zei ChristenUnie-raadslid Henri de Roode. Andere partijen reageerden verbaasd op de actie van de drie partijen.
Vlak nadat een nipte meerderheid van de Enschedese gemeenteraad 'ja' zei op de nieuwbouw van de moskee, vroeg D66 om de vergadering te schorsen. Vervolgens zegde de partij, in samenspraak met CU en PvdA, het vertrouwen op in de VVD. Die partij stemde tegen de plannen voor het nieuwe gebedshuis.
Fractievoorzitter René Kreeft van de VVD gaf aan 'naar eer en geweten in dit dossier te hebben gehandeld'. "Respecteer dan ook elkaars mening. Ik dacht dat je een overwinning op een andere manier zou vieren."

Ergernis bij partijen

Ook raadsleden van de oppositie reageren geërgerd op de actie van de drie coalitiepartijen. "Wat heeft de inwoner van Enschede hieraan?", vroeg CDA-fractievoorzitter Ayfer Koç zich af. Een aantal partijen vermoedde dat het om een verkiezingsstunt - over zes weken zijn de gemeenteraadsverkiezingen - ging.
Omdat niet het vertrouwen in het college is opgezegd, heeft de breuk geen consequenties voor de wethouders. Het college gaf dan ook aan door te zullen gaan.
Bekijk in de video een terugblik op het omstreden dossier:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.