nieuws

'Technology Base Twente op terrein luchthaven het zoveelste bedrijventerrein'

Het gevaar bestaat dat de Technology Base Twente op het terrein van de luchthaven in Enschede een gewoon bedrijventerrein wordt. Dat zeggen vier oud-bestuurders onder wie oud-burgemeester Lemstra van Hengelo en secretaris-directeur Joosten van het waterschap Regge en Dinkel in een open brief.
De vier vragen zich openlijk af of een normaal bedrijventerrein alle kosten en moeite waard is. Aanleiding is het rapport van de Commissie van Wijzen over de toekomst van het luchthaventerrein. De commissie ziet er een toekomst voor High Tech-bedrijven.

Welke bedrijven?

De briefschrijvers missen een onderzoek naar de noodzaak van zo'n bedrijventerrein onder bedrijven die geschikt zouden zijn voor de Technology Base. Ze menen dat er al veel van dergelijke bedrijventerrein in Twente zijn, waaronder de Campus van de Universiteit Twente (UT), het Business en Science Park, het Kennispark, de Thales Campus en zo nog enkele meer.
Bedrijven in Twente willen liever niet naar een andere gemeente verhuizen. Het zou dan moeten gaan om bedrijven uit Enschede en van buiten Twente en dat lukt alleen als de grond of het vastgoed goedkoop is en er voldoende gekwalificeerd personeel is.

ROC's van belang

De rol van de UT en Saxion is duidelijk, maar die van de ROC's blijft in het rapport onderbelicht, aldus de vier oud-bestuurders. Het ROC kan met meer technische opleidingen een belangrijke brug slaan tussen scholing en bedrijfsleven, dat meer stageplaatsen beschikbaar zou moeten stellen. 
De vier willen met de brief een bijdrage leveren aan het debat over de economische en ruimtelijke ontwikkeling van Twente. Komende maanden wordt er door provincie Overijssel en de gemeente Enschede een zogenoemd Topteam geformeerd dat het plan van de Commissie van Wijzen moet gaan uitwerken.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.