nieuws

Rijksmuseum Twenthe in Enschede koopt vroege Cremer

Compositie uit 1959
Compositie uit 1959
Rijksmuseum Twenthe in Enschede heeft het schilderij Compositie uit 1959 van Jan Cremer gekocht. Dat kon door een schenking van een familie uit Borne.Â
Het schilderij werd geveild door het gerenommeerde veilinghuis Stockholms Auktionsverk in Zweden en is nu al in het museum te zien.
Hoofd collecties Knolle vond het schilderij bij een van zijn zoektochten op internet bij verschillende internationale veilinghuizen. "Kopen doe ik zelden, het blijft meestal bij kijken. Maar toen ik deze vroege Cremer voorbij zag komen zag ik direct een kans voor het museum. Een schilderij als dit komt zelden voorbij en zeker niet voor deze prijs. Het kan met recht een buitenkansje genoemd worden."

Enfant terrible

Cremer werd in 1940 geboren in Enschede en deed Nederland in 1964 op zijn grondvesten schudden met zijn bestseller Ik, Jan Cremer, waarin wordt afgerekend met de benepen jaren vijftig en de gevestigde literaire conventies. Het boek werd gekwalificeerd als smerig, pornografisch, fascistisch, anarchistisch en nihilistisch, en was volgens velen pas echt het begin van de jaren zestig.
Daarvoor en daarna provoceerde hij al met zijn schilderkunst, die hij omschreef als 'peinture barbarisme'. De volksjongen Cremer schilderde niet alleen als een barbaar, maar gedroeg zich ook als zodanig door op de nationale televisie te veinzen Rembrandt niet te kennen: ‘Rembrandt? Ik weet niets van wielrenners’.
Hij zette zich al die jaren af tegen zijn geboortestad tot er sprake was van een Cremermuseum in Enschede. Het museum zou in het Balengebouw komen. Door dat plan is echter enkele jaren geleden een streep gehaald. Het zou te duur worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.