Nieuws

Zaak Lotte: verdachte vader gaat vrijuit, justitie seponeert zaak tegen hem

De 14-jarige Lotte kwam begin vorig jaar door een misdrijf om het leven.
De 14-jarige Lotte kwam begin vorig jaar door een misdrijf om het leven. © Familie Lotte
De vader uit Almelo, die verdachte was in de 'zaak Lotte', gaat vrijuit. Nadat eerder zijn twee zonen van nu 16 en 18 jaar werden veroordeeld tot de maximale jeugdstraffen, heeft het Openbaar Ministerie besloten de zaak tegen de vader te seponeren.
Dat heeft justitie laten weten op vragen van RTV Oost.
In deze zaak draait het om de 14-jarige Lotte uit Almelo, die begin vorig jaar op een bedrijvenpark aan de rand van Almelo door een misdrijf om het leven kwam.

Schuldig bevonden

Het meisje had korte tijd een relatie met beide broers, onafhankelijk van elkaar maar met kort tijdsbestek ertussen. Lotte had met de broers ruzie gekregen. Onder meer omdat ze een naaktfoto, die de oudste broer haar had toegestuurd, had doorgestuurd naar vriendinnetjes. Aan de rand van het bedrijvenpark liep het vervolgens uit de hand.
De kinderrechter achtte beide broers van inmiddels zestien en achttien jaar schuldig aan de dood van Lotte en veroordeelde ze tot de maximale jeugdstraffen: respectievelijk één en twee jaar jeugddetentie in combinatie met jeugd-tbs.

Doodslag

Behalve dat ze verantwoordelijk worden gehouden, hebben de broers het lichaam van het meisje achtergelaten in een diepe sloot met water, verstopt onder een berg riet- en bermmaaisel. Daarbij werd ze met haar gezicht voorover in de sloot getrapt.

Gewurgd

Aanvankelijk was er onduidelijkheid over de exacte doodsoorzaak, maar de rechtbank gaat ervan uit dat Lotte door verwurging om het leven is gebracht. Ook werden er talloze bloeduitstortingen en andere verwondingen aangetroffen.
Nadien gingen de broers naar huis, waarna ze pas na enige tijd hun vader inlichtten dat er iets was gebeurd. Nadat de vader met de oudste zoon naar het bedrijvenpark ging en het lichaam ontdekte, sloeg hij alarm. Bij thuiskomst werden zowel de vader als oudste zoon aangehouden. De jongste zoon werd pas de volgende dag ingerekend.

Rol van vader

De vader gold officieel nog altijd als verdachte, maar het OM heeft nu de zaak tegen hem geseponeerd. Wat inhoudt dat de vader officieel geen verdachte meer is.
"De vader is ten onrechte aangemerkt als verdachte. Er is geen bewijs dat hij betrokken is geweest bij de doodslag, en ook niet dat hij betrokken is geweest bij het verstoppen van het lichaam van het meisje", aldus een woordvoerster van justitie. Het OM heeft de vader onlangs geïnformeerd dat hij niet langer verdacht is.

Hoger beroep

De oudste broer heeft zich neergelegd bij het vonnis. De jongste van de twee broers is in hoger beroep gegaan. Tot op heden hebben de jongens voornamelijk gezwegen over wat er die middag is gebeurd. Mogelijk dat de jongste in hoger beroep alsnog verklaringen gaat afleggen.
Tijdens het strafproces kregen de ouders een antwoord op een aantal vragen, maar na afloop lieten ze weten dat ze nog altijd kampen met de grote vraag waarom hun dochter Lotte dood moest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.