nieuws

Minister Kamp weigert openbaarmaking inspectierapporten NAM

Pijpleiding
Pijpleiding
Minister Kamp heeft vanmiddag geweigerd om de meetgegevens en inspectierapporten van de afvalwaterinjectieputten in Oldenzaal en Tubbergen openbaar te maken.
Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) diende een motie in voor openbaarmaking van de controlegegevens, maar minister Kamp liet direct al weten dat daar geen sprake van zal zijn.

Tweede Kamer

In de Tweede Kamer is vandaag kort gedebatteerd over de injectie van chemisch verontreinigd afvalwater in de Overijsselse bodem. Meerdere politieke partijen hebben daarover vragen gesteld aan de minister van Economische Zaken. Eén van die vragen ging dus over het openbaar maken van de inspectierapporten.
De NAM zegt met regelmaat te rapporteren aan de controlerende instantie Staatstoezicht op de Mijnen.
De inspectierapporten zouden onder meer inzicht kunnen geven in het aantal lekkages dat is geconstateerd sinds de NAM chemisch verontreinigd afvalwater uit de Schoonebeekse oliewinning injecteert in de leeggeproduceerde gasvelden in de Twentse bodem. Daarnaast kunnen de rapporten onder meer ook inzage geven in de daadwerkelijke hoeveelheid en type chemicaliën die in de bodem verdwijnen.

Geen duidelijkheid van NAM
Tot nu toe geeft de NAM daarover geen duidelijkheid en moeten we het doen met de informatie afkomstig uit de milieueffectrapportage. Daarvan is echter bekend dat die een erg rooskleurig beeld schept van de de gevolgen van de afvalwaterinjectie. Ook RTV Oost heeft een verzoek gedaan om de rapporten in te mogen zien, maar daarop is nog niet gereageerd.
Aanstaande dinsdag wordt in de Tweede Kamer verder gesproken over de kwestie.

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.