nieuws

Vakbonden: "Reorganisatie Wegener gaat ten koste van kwaliteit regionale journalistiek"

Redactie Tubantia
Redactie Tubantia
De vakbonden vrezen dat de reorganisatie bij De Persgroep en Wegener ten koste gaat van de regionale journalistiek in Nederland. Vandaag werd bekend dat bij de bedrijven in totaal vierhonderd banen verdwijnen.
Door de overname van Wegener door De Persgroep verdwijnen er flink wat banen bij de bedrijven. Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zal de reorganisatie de redactie van de kranten niet verbeteren en is het ook meer een kostenbesparing.
"Wij zijn in shock en ook verrast. Wij hadden van topman Christian Van Thillo een investering en versterking van de regionale journalistiek verwacht, niet zo'n platte reorganisatie", aldus NVJ-bestuurder Annabel de Winter.
De andere vakbonden zijn ook erg bezorgd over de overname en vragen zich af hoe de kranten van Wegener er straks uit gaan zien. "De krimp gaat ten koste van de onafhankelijke informatievoorziening en de nieuwsvoorziening naar de lezers", zegt belangenbehartiger Hans de Jong van De Unie.

Ontslagen niet nodig

Volgens FNV KIEM zijn gedwongen ontslagen helemaal niet nodig, omdat De Persgroep financieel een gezond bedrijf is. "Ik kan en wil niet verkopen aan mijn leden dat ontslagen niet te vermijden zijn. Daar is financieel en sociaaleconomisch geen reden toe", zei bestuurder Bernard van Iren.
Wegener is uitgever van onder meer regionale kranten als de Stentor, de Twentsche Courant Tubantia en de Gelderlander. Het bedrijf heeft al tijden last van een teruglopende omzet, mede als gevolg van dalende advertentie-inkomsten. De Persgroep is in Nederland al eigenaar van de Volkskrant, AD en Trouw. Het concern haalde vorig jaar een totale omzet van ruim 900 miljoen euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.