nieuws

Doodgestoken straatmuzikant uit Zwolle begraven in Bulgarije

Ruim een week nadat hij werd doodgestoken in Zwolle is straatmuzikant Zdravko Vazov gisteren begraven in zijn vaderland Bulgarije. Verslaggeefster Janske Mollen van de Stentor reisde mee naar Bulgarije. Het was indrukwekkend om mee te maken.
Dat begon al met de nachtwake, de nacht voor de begrafenis. Mollen ging met de familie mee naar het vliegveld om het lichaam van de straatmuzikant op te halen. Bij terugkomst in het dorp van Vazov brak een storm aan emoties los. "Toen werd pas echt duidelijk wat er was gebeurd. De realiteit sloeg toen pas echt in." De hele familie is die nacht wakker gebleven.

Kist met ezelwagen naar boven

Een dag later moest de familie eerst nog zelf het graf graven voor de overleden straatmuzikant. Dat ging allemaal niet heel makkelijk, omdat er geen goede voorzieningen zijn in het gebied in Bulgarije waar Vazov werd begraven.
"Dat begon al met het banen van een weg naar de begraafplaats toe. Die weg was totaal overwoekerd. En toen moest die kist nog al glibberend naar boven. Daar werd een ezelwagen voor ingezet. Dan word je wel even teruggezet in de tijd."

"Dankbaar dat ik erbij mocht zijn"

Met de familie gaat het redelijk goed, volgens Mollen, die heel dichtbij stond de afgelopen dagen. "Je wordt hier veel sneller onderdeel van het gezelschap dan in Nederland het geval zou zijn", heeft Mollen gemerkt. "Ik ben heel dankbaar dat ik erbij mocht zijn."
De familie is wat afgevlakt in hun emoties over alles wat er is gebeurd, heeft Mollen gemerkt. "Soms zijn de emoties nog heel heftig door verdriet, maar er was ook ruimte voor een lach als er herinneringen werden opgehaald."

Schoonzoon terug naar Nederland

De familie blijft voorlopig nog in Bulgarije. De schoonzoon gaat binnenkort wel weer terug naar Nederland om weer te gaan werken. "Er moet ook geld worden verdiend."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.