nieuws

Deadline voor SP Kampen om politieke crisis in Kampen op te lossen

Wethouder Gerlofsma (SP Kampen)
Wethouder Gerlofsma (SP Kampen)
SP-wethouder Sybren Gerlofsma heeft de fractie van de SP in Kampen tot vijf uur vanmiddag gegeven om hun besluit om uit de coalitie te stappen terug te draaien. Zo niet, dan stelt Gerlofsma zijn wethouderschap ter beschikking.
De fractie van de SP stapte gisteren uit de coalitie, omdat een meerderheid van de raad een voorstel aannam om de huishoudelijke zorg te schrappen. "Ik heb ze tot vijf uur vanmiddag gegeven om op hun schreden terug te keren en excuses aan te bieden aan de gemeenteraad", aldus een getergde Gerlofsma eerder vanmiddag.

Geen excuses, dan functie wethouder beschikbaar

De SP-wethouder vindt het prima dat zijn partij tegen het voorstel stemde, maar hij wil excuses voor het feit dat de SP uit de coalitie stapte. "Ze mogen best tegen een voorstel stemmen, maar ik vind dat ze wel op hun besluit om de coalitie te verlaten, moeten terugkomen." Mocht de partij bij haar standpunt blijven, dan stelt Gerlofsma zijn functie als wethouder ter beschikking.

Meerdere scenario's

Er zijn verschillende scenario's mogelijk als de SP-wethouder stopt. De overgebleven coalitiepartijen ChristenUnie, VVD en CDA zouden verder kunnen gaan in een minderheidscoalitie. Samen hebben ze 15 van de 31 zetels. Ook zou een nieuwe coalitie gevormd kunnen worden met één of meer andere politieke partijen.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.