OM eist werkstraf tegen man uit Almelo die zou oproepen tot Jodenhaat

De officier van justitie heeft tegen een man uit Almelo een werkstraf van 50 uur, waarvan 20 uur voorwaardelijk, geëist. De man plaatste vorig jaar een artikel op een website waarin hij volgens het Openbaar Ministerie de Holocaust ontkent en beledigende dingen over Joden zegt.

Een predikante las het artikel op een christelijke website uit Zwolle en deed aangifte bij de politie van discriminatie. Het artikel werd in november, op verzoek van het Openbaar Ministerie, van de website gehaald.

"Geen gaskamers en zes miljoen slachtoffers"

Voor de rechtbank vertelde de verdachte dat hij vindt dat de Holocaust sterk overdreven wordt. Volgens hem zijn er in de Tweede Wereldoorlog wel Joden afgevoerd, maar waren er geen gaskamers en klopt het aantal van zes miljoen slachtoffer niet. In zijn verhaal schreef hij dat Joden zich superieur gedragen, de macht in handen hebben en dat de Kristalnacht niets voorstelt bij wat hen nog te wachten staat.

Ook zei hij dat er niet zo'n nadruk moet worden gelegd op de Tweede Wereldoorlog. Die is volgens hem al zo lang geleden, dat er bijna geen slachtoffers meer in leven zijn. Zijn verhaal was soms moeilijk te volgen. Zo ziet hij bijvoorbeeld een verband tussen het getal zes miljoen en de recente ontwikkeling dat de Franse Spoorwegen 60 miljoen euro hebben uitgekeerd aan nabestaanden van Amerikaanse slachtoffers van de Holocaust.

Waarschuwen van christenen

De man wilde met zijn artikel christenen waarschuwen. Hij neemt niets terug en beroept zich op zijn vrijheid van meningsuiting.

Volgens de officier van justitie zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting. Die zijn geregeld in de wet. De man uit Almelo heeft die grenzen volgens het OM ruimschoots overschreden met zijn beledigende en haatzaaiende teksten. Het OM noemt het artikel "grof en beledigend". Het vertoont veel overeenkomsten met stukken die in nazi-Duitsland werden gepubliceerd en tot de Jodenvervolging leidden.

Deel dit artikel:

Reageren