nieuws

dossier vitale sportvereniging enschede

Victoria en Enschedese Boys stoppen met Vitale Sportvereniging
Victoria en Enschedese Boys stoppen met Vitale Sportvereniging
De Enschedese voetbalverenigingen Victoria'28 en Enschedese Boys zetten een streep door de samenwerking met de Stichting Vitale Sportvereniging. "We willen niet geassocieerd worden met een stichting die het geldelijk gewin laat prevaleren boven het sociaal maatschappelijk belang van de clubs", zeggen ze in een verklaring.
De Stichting Vitale Sportvereniging zorgt er voor de gemeente Enschede voor dat sportverenigingen ook een sociale rol spelen in hun buurt. Ze moeten een ontmoetingsplaats voor de buurt worden. Victoria en Enschedese Boys betalen daar voor, maar vinden dat ze daar te weinig voor terugzien.

Stichting wordt er beter van

De stichting zorgt voor een verenigingsmanager die regelt dat mensen die werkervaring moeten opdoen, dat bij de voetbalverenigingen kunnen. Ook zorgt de manager dat er activiteiten in de accommodatie van de clubs zijn waar de buurt terecht kan. En de stichting regelt dat er landelijk geld naar de sportverenigingen komt van onder meer het Oranje Fonds en de Ruud van Nistelrooy Academy.
De leden van sportverenigingen, in vijf clusters, betalen daarvoor. Victoria en Enschedese Boys betalen samen 25.000 euro uit de contributie van leden. Maar ze zien daar naar eigen zeggen weinig van terug. Ze vermoeden dat het meeste geld naar de instandhouding van de Stichting Vitale Sportvereniging gaat. Dat zou volgens één van de bestuurders van de stichting Vitale Sportvereniging niet raar zijn. De voetbalverenigingen hebben gevraagd waar het geld blijft maar ze krijgen geen inzicht in de geldstromen.

Niet te verkopen

De verenigingen kunnen het niet meer aan hun leden verkopen dat ze meer contributie moeten vragen zodat die verenigingsmanager betaald kan worden, terwijl zijn werkgever de stichting vitale sportvereniging, genoeg geld in kas heeft om dat zelf te betalen.  
De samenwerking heeft drie jaar geduurd. Victoria en Enschedese Boys willen graag sociaal maatschappelijk actief blijven. Bovendien komt het de samenwerking ten goede. Ze gaan nu samen op zoek naar een andere partij die dat voor ze kan regelen. De Stichting Vitale Sportvereniging wil bij monde van directeur Hetterscheid niet reageren.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.