Nieuws

'Kwartetmoordenaars' doelwit van meerdere aanslagen in gevangenis; een van hen neergestoken

Zoon Dejan (links) en vader Camil (midden) zouden in de gevangenis doelwit zijn geweest van meerdere aanslagen
Zoon Dejan (links) en vader Camil (midden) zouden in de gevangenis doelwit zijn geweest van meerdere aanslagen © Petra Urban
Twee van de drie mannen die tot levenslang zijn veroordeeld voor de viervoudige moord in Enschede, zijn in de gevangenis meerdere keren het doelwit geweest van een aanslag. Een van hen is neergestoken. Dat zeggen bronnen tegen RTV Oost.
Voor de viervoudige moord werden een Hengelose vader en zijn twee zoons veroordeeld. De vader en oudste zoon zeggen in de gevangenis hun leven niet zeker te zijn en eisen van justitie dat die hun veiligheid garandeert. Dat vertellen bronnen op basis van nieuwe informatie die door politieteam Litouwen is verzameld in aanloop naar het hoger beroep in de zaak.
Bij de zogenoemde Kwartetmoord werden half november 2018 vier mannen op klaarlichte dag doodgeschoten. Dat gebeurde in een growshop aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede. Na twee weken werden de drie hoofdverdachten aangehouden. De vader en twee zoons werden eind 2020 tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld, waartegen ze in hoger beroep zijn gegaan.

Weinig populair

Bronnen laten RTV Oost weten dat de mannen bepaald niet populair lijken binnen de bajes. Dat leidde ertoe dat zeker twee van de drie afgelopen jaren een ware zwerftocht langs de diverse strafinrichtingen in ons land hebben gemaakt. Meermalen besloot de Dienst Justitiële Inrichtingen de mannen voor hun eigen veiligheid over te plaatsen naar een andere gevangenis. De vader van het gezin heeft er over verteld bij de recherche.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Vader Camil doet zijn verhaal bij de recherche
Vader Camil doet zijn verhaal bij de recherche © RTV Oost

Cel besmeurd

Aanvankelijk zat papa Camil vast in Grave, maar na een eerste moordpoging werd hij overgebracht naar De Karelskamp in Almelo. Tijdens zijn circa zeventien maanden lange verblijf, werkte hij daar als schoonmaker. In die tijd zijn er volgens hem meerdere pogingen gedaan hem te liquideren, een eerste keer enkele dagen na het vonnis op 6 november 2020.
Volgens Camil had iemand doelbewust een strafbaar feit gepleegd om in de gevangenis te belanden en zo met het veroordeelde gezin in contact te komen. Dat zou naar mening van Camil zijn gebeurd in opdracht van de nabestaanden van een van de dodelijke slachtoffers. Het was in die periode dat ook zijn cel was besmeurd met ontlasting.
In dezelfde gevangenis zou hij bij de wasserette door vier mannen zijn opgewacht om hem met zware pannen te lijf te gaan. Camil ontsprong naar eigen zeggen de dans doordat hij met een collega van schoonmaakdienst had gewisseld, waardoor hij niet naar de wasserette hoefde. Volgens de veroordeelde vader zouden de aanslagplegers als beloning 500 à 600 euro krijgen.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Vader Camil zou in de Karelskamp te maken hebben gehad met levensbedreigende situaties
Vader Camil zou in de Karelskamp te maken hebben gehad met levensbedreigende situaties © Dienst Justitiële Inrichtingen

Hongerstaking

RTV Oost meldde eerder al dat de leiding van gevangenis De Karelskamp in Almelo een geplande aanslag op Camil A. heeft weten te voorkomen. De directie blijkt zeven à acht anonieme meldingen te hebben gehad dat vier personen het op Camils leven zouden hebben voorzien. Volgens de veroordeelde vader heeft hij alle geluk van de wereld gehad dat de vermeende aanslagplegers niet wisten hoe hij eruit ziet. "God heeft me beschermd", heeft hij daarover gezegd.
Camil verklaarde dat hij vervolgens is overgebracht naar het gevangenencomplex in Lelystad. Maar ook daar dreigden nieuwe problemen, omdat hij onenigheid kreeg met de medegedetineerde op zijn tweepersoonscel. Camil beklaagde zich over een gebrek aan hygiëne van zijn celgenoot, volgens hem een junk.
Daarop werd hij vijf dagen in een isoleercel gezet. Aanleiding voor de veroordeelde vader om vijf dagen in hongerstaking te gaan, waarbij hij ook weigerde te drinken. Daarna werd hij overgeplaatst naar een andere strafinrichting. Daar gaat het momenteel goed.

Dejan neergestoken

Ook de detentie van zijn oudste zoon, genaamd Dejan, verloopt bepaald niet vlekkeloos. Nadat hij al eens vanuit De Karelskamp in Almelo is overgeplaatst na dreigementen, wordt het er in andere inrichtingen niet veel beter op.
Zo blijkt Dejan in de gevangenis in Arnhem te zijn neergestoken. Daarbij was hij door meerdere personen belaagd, waarbij een van hen Dejan van achteren neerstak. Volgens vader Camil had zijn zoon het aan zijn sterke spieren te danken dat het mes niet ver genoeg zijn lichaam is binnengedrongen om levensbedreigend te zijn.
Dat Dejan slachtoffer was geworden van een aanslag had de vader niet alleen telefonisch van zijn zoon gehoord, maar ook nadat Camil op een gegeven moment zelf in Arnhem belandde. Daar vertelden oud-medegedetineerden van Dejan aan de vader over de steekpartij.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Zoon Dejan was ook doelwit van aanslagen in de gevangenis
Zoon Dejan was ook doelwit van aanslagen in de gevangenis © RTV Oost
Na de steekpartij is Dejan eerst voor zijn eigen veiligheid een aantal dagen in een isoleercel gezet, om uiteindelijk te worden overgeplaatst naar een andere strafinrichting. Maar ook hier ontstonden weer problemen. Volgens de vader nadat medegevangenen het boek 'Kwartetmoord' hadden gelezen.
Hij zou geregeld worden mishandeld. De gevangenbewaarders zouden volgens vader Camil bewust de andere kant opkijken. Sterker, ze zouden zelfs deuren hebben opengehouden om Dejan te laten mishandelen.
De veroordeelde zoon overleeft de aanslagen. Maar volgens vader Camil heeft Dejan wel gehoord dat 'ie 'maar beter z'n polsen door kon snijden', anders zou hij alsnog worden omgebracht.

Echtgenote bedreigd

Camil heeft ook aan de recherche laten weten dat hij zich bovendien zorgen maakt over de veiligheid van zijn echtgenote. Terwijl zij buiten aan het wandelen was met haar hondje kwamen twee personen op een zwarte scooter aanrijden met capuchons over hun hoofd. Daarbij zouden ze een opmerking hebben gemaakt dat de gezinsleden hun mond niet mochten opendoen over hoe het exact zit met de viervoudige moord, anders zouden ze er aan gaan.
Een reconstructie van de viervoudige moord:
Daarbij zou ook de moeder met de dood zijn bedreigd. Vervolgens zouden ze met hun hand en wijsvinger denkbeeldig een pistool hebben nagebootst. De vrouw was van paniek bijna bewusteloos geraakt. Een toegesnelde buurtbewoner zou de vrouw compleet overstuur naar huis hebben gebracht. Camil heeft aangegeven honderd procent bescherming te willen voor voor hemzelf en zijn gezin.

Stilzwijgen doorbroken

Vader Camil en zonen Dejan en Denis deden er tot nu grotendeels het zwijgen toe. Zowel bij rechercheverhoren als het strafproces hielden ze de kaken op elkaar, tot grote frustratie van nabestaanden. Maar nadat ze tot levenslang werden veroordeeld en de rechtbank zich daarbij uiterst kritisch uitliet over de zwijgende opstelling van het trio was duidelijk dat er iets moest gaan gebeuren, wilden ze in hoger beroep enige kans van slagen maken.
Daarop liet vader Camili weten dat hij een uitgebreide verklaring wilde afleggen. Daarbij zou hij haarfijn uit de doeken doen wat er volgens hem die dag in de Enschedese growshop zou zijn gebeurd. En vooral ook: waarom hij en zijn zonen in zijn optiek niets met de viervoudige moord te maken hebben.
Gedurende twee dagen lang kreeg Camil de tijd om, bijgestaan door een tolk, zijn relaas te laten optekenen. Daarmee heeft de oud-militair eindelijk zijn stilzwijgen doorbroken. Wat hij te vertellen had, is morgen te lezen bij RTV Oost.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.