nieuws

Instortingsgevaar zoutcavernes Twente voorlopig niet geweken

Het stabiel maken van zo'n veertig zoutcavernes in Twente die op instorten staan, loopt flinke vertraging op. Directe oorzaak is het olielek in het Duitse natuurgebied Amtsvenn eerder dit jaar.
Door de zoutwinning sinds de jaren dertig, zijn 63 zoutcavernes instabiel geworden. Bij 37 cavernes is er het risico op het ontstaan van een 'sinkhole', een gat van tientallen meters doorsnede. In 1991 ontstond zo'n krater aan de Havenweg in Hengelo, waar zich toen binnen enkele uren tijd een gat ontwikkelde van 30 meter doorsnee en 4,5 meter diep. Sindsdien houdt AkzoNobel de ontwikkeling van dergelijke kraters goed in de gaten en werkt aan oplossingen om de zoutcavernes weer stabiel te maken.

Cavernes vullen met afval

Het plan is nu om de instabiele zoutcavernes te vullen met 'vliegas', een afvalproduct uit verbrandingsovens. AkzoNobel wil zo snel mogelijk met een proef te beginnen, maar het doorlopen van de milieuprocedures loopt vertraging op door het incident in Duitsland.
In mei van dit jaar kwam 200.000 liter ruwe olie naar de oppervlakte door een lekkage. De olie was opgeslagen in een lege zoutcaverne. Sindsdien is er in de samenleving veel zorg over het opslaan van stoffen in de bodem, die schade kunnen toebrengen aan het milieu.
Boeren Burgers Buitenlui
Dinsdagmiddag in het radioprogramma Boeren Burgers Buitenlui uitgebreid aandacht voor de instabiele zoutcavernes in Twente.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.