nieuws

Overijsselse economie nog redelijk uit de crisis, 2013 was in verhouding het slechtst

Economie
Economie
De regionale economie van Overijssel lijkt de crisis uit te komen als een landelijke middenmoter. 2013 was het zwaarste jaar, maar over meerdere crisisjaren gemeten komt de provincie er nog niet eens zo beroerd vanaf, blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van het CBS.
De Overijsselse economie is relatief gezien de zesde van Nederland. Noord-Holland en Utrecht staan er het sterkst voor, Friesland en Drenthe het zwakst. Overijssel is wat dat betreft dus een veilige middenmoter.

Duikvlucht in 2013

Maar er zit wel een addertje onder het gras. In het laatst gemeten jaar, 2013, maakte juist de economie hier een ongekende duikvlucht. Het is nog niet duidelijk of hierdoor het zo lang verwachte economische herstel in de provincie langer op zich zal laten wachten dan elders. Landelijk wordt in ieder geval gerekend op een 'aarzelend herstel in 2014', schrijven de onderzoekers.
Eerder dit jaar had het CBS al bekendgemaakt dat de crisis hier in dat jaar het hardst toesloeg van heel Nederland, nu wordt ook duidelijk dat de banen nergens in Nederland harder verdwenen dan in Overijssel en Utrecht. De werkgelegenheid in de provincie daalde in 2013 met liefst anderhalf procent.

Werkloosheid gemiddeld

Dat wil overigens niet zeggen dat ook de werkloosheid in Overijssel het hardste steeg: veel mensen werken immers buiten de eigen provincie. De werkloosheid bleef hier rond het landelijk gemiddelde: iets boven de acht procent.
Door: Jody Ummels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.