nieuws

Universiteit Twente: Onkraakbare creditcard mogelijk door kwantumfysica

Universiteit Twente
Universiteit Twente
Pasjes, zoals identiteitsbewijzen en creditcards, die onmogelijk te kraken zijn. Met een systeem dat gebaseerd is op zogeheten kwantumfysica is dit binnenkort mogelijk, stelt de Universiteit Twente (UT). Onderzoekers van het onderzoeksinstituut MESA+ van de UT en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontwikkelden een methode waarbij chips op pasjes niet meer gekraakt kunnen worden.
Het onderzoek is gepubliceerd in het nieuwe wetenschappelijke vakblad Optica van The Optical Society.

Een continue strijd met kwaadwillenden

Technologen voeren een continue strijd met kwaadwillenden om bankpassen, creditcards en sloten van bijvoorbeeld auto’s te beveiligen. Bij bankpassen zijn de magneetstrips inmiddels vervangen door een chip en een geheime code, maar de chip valt nog steeds te kopiëren en hackers zijn in staat om de bijbehorende code te achterhalen.
Ook autodieven kunnen moderne auto’s stelen door de digitale deurvergrendeling naar hun hand te zetten. Ze gebruiken daarbij geen kopie van de sleutel, maar kunnen, gewapend met een laptop, het 'vraag-antwoord spel' dat het slot met de sleutel speelt imiteren.

Fotonen: lichtdeeltjes op meerdere plekken tegelijk

Onderzoekers van de UT en TU/e hebben een methode ontwikkeld die het onmogelijk maakt om pasjes te kraken of hun eigenschappen na te bootsen, zelfs als kwaadwillenden over alle informatie, zoals de volledige opbouw van het pasje, beschikken. De methode maakt gebruik van het kwantumfysische gegeven dat lichtdeeltjes - zogeheten fotonen - zich tegelijkertijd op meerdere plekken kunnen bevinden.
Weten hoe het werkt? Een uitleg van de methode is hier te vinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.