Nieuws

Provincie gaat niet handhaven bij Jumbo-distributiecentrum na klacht FDF

In 2020 blokkeerden boeren de ingang van het centrum tijdens landelijke protesten
In 2020 blokkeerden boeren de ingang van het centrum tijdens landelijke protesten © ANP / Vincent Jannink
Jumbo kan het distributiecentrum in Raalte gewoon blijven gebruiken. Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) klaagde bij de provincie omdat het centrum een benodigde vergunning niet zou hebben. De provincie veegde het bezwaar van tafel omdat FDF 'geen belanghebbende' is in de zaak.
Dat staat in het besluit dat Gedeputeerde Staten vanochtend hebben gepubliceerd. Dit betekent dat de provincie niet optreedt tegen het centrum en de boeren de proceskosten zelf moeten betalen.

Meer dan zeven vrachtwagens

Volgens de boeren heeft het distributiecentrum geen natuurbeschermingswet-vergunning. Als er maandelijks méér dan zeven vrachtwagens laden of lossen, moet je zo'n vergunning hebben, zegt een jurist van FDF. "Het is duidelijk dat er veel meer vrachtwagens af en aan rijden."
Volgens de provincie zijn de boeren een bezwaarprocedure begonnen omdat ze vinden dat andere sectoren buiten beeld blijven als het gaat om stikstofaanpak. Bovendien wonen ze allemaal op meer dan een kilometer afstand van het distributiecentrum, waardoor ze formeel geen belanghebbende zijn.

Natura-2000-gebied

Halverwege januari kwam dit punt ook ter sprake, tijdens een hoorzitting van FDF en de provincie in de IJsselhallen. De boeren zeiden toen dat niet de afstand tot het distributiecentrum, maar tot het aangrenzende Natura-2000-gebied leidend zou moeten zijn. Daarmee zijn zij wél belanghebbend, omdat enkele bezwaarmakers vlak bij dit gebied wonen.
Hun redenatie: het distributiecentrum stoot stikstof uit, wat slecht is voor insecten in het Natura-2000-gebied. Dat is weer slecht voor boeren die afhankelijk zijn van insecten die de gewassen bevruchten.

Meeste stikstof door boeren

De provincie gaat niet mee in die redenatie. Onder meer omdat de landbouw voor een groot deel bijdraagt aan stikstofuitstoot in het gebied; zo'n tachtig procent zou van de boeren zelf komen.
Een ander punt is dat FDF belangenbehartiger van de agrarische sector is, niet van natuurbescherming, zegt de provincie verwijzend naar de statuten van de actiegroep. Wederom een reden om de boeren niet als belanghebbende aan te merken.
FDF kan nog bezwaar maken tegen het besluit bij de Rechtbank Overijssel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.