Nieuws

'Kwartetmoordenaar' verbreekt stilzwijgen en schetst alternatief scenario voor viervoudige moord Enschede

De Hengelose vader, die samen met zijn zonen tot levenslang is veroordeeld voor de viervoudige moord in Enschede, heeft na drie jaar het stilzwijgen doorbroken. In een twee dagen durende verhoorsessie komt vader Camil met een alternatief scenario op de proppen over wat er die dag zou zijn gebeurd in de Enschedese growshop. Kern van zijn betoog: niet hij en zijn zonen hebben de 'Kwartetmoord' op hun geweten, maar dit was het werk van twee mannen en twee vrouwen.
De Hengelose vader, de uit Servië gevluchte Camil, heeft net als zijn zonen er altijd het zwijgen toe gedaan over die fatale 13 november 2018. In een growshop aan de Enschedese Van Leeuwenhoekstraat werden die dag vier mannen doodgeschoten, onder wie de winkeleigenaar en de voormalige baas van de shop. Twee weken na de moordpartij werden de vader en zijn zonen aangehouden.

Alternatief scenario

De drie hebben voortdurend ontkend verantwoordelijk te zijn voor de 'Kwartetmoord', waarbij ze zich grotendeels beriepen op hun zwijgrecht. Maar wat er dan wél zou zijn gebeurd, daarover zwegen ze. Tot nu. Na het vonnis 'levenslang' kondigde het trio aan om tijdens het hoger beroep alsnog opening van zaken te geven.
RTV Oost heeft kennis gekregen van het scenario zoals vader Camil dat schetst. Zijn relaas begint drie dagen voor de moord. Hij zegt die dag op de markt in Hengelo een van de vier latere slachtoffers te hebben ontmoet. Het gaat om de voormalige eigenaar van de growshop, een winkel voor hennepteelt, waar later het viertal op brute wijze om het leven werd omgebracht. Volgens Camil kende hij de man al jaren en zegt dat ze zelfs een soort vader-zoonrelatie hadden. De voormalig growshophouder zat volgens Camil zwaar in de problemen.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
De growshop aan de Van Leeuwenhoekstraat
De growshop aan de Van Leeuwenhoekstraat © RTV Oost

Defecte wapens

Reden dat de man in de problemen was geraakt? Volgens Camil had de vroegere growshopeigenaar een partij wapens aan criminelen geleverd, waar iets mis mee was. Hij had een paar dagen de tijd gekregen om zijn fouten recht te zetten. Omdat de oud-growshophouder zou hebben geweten van Camils wapenkennis - opgedaan in het Servische leger - heeft hij de vader gevraagd de wapens te checken.
Camil zegt het schiettuig mee naar huis te hebben gekregen in een bigshopper. Bij thuiskomst heeft de Servische ex-militair naar eigen zeggen de wapens klaargemaakt voor gebruik. Ook geeft hij aan de juiste munitie bij de bijbehorende wapens te hebben gezocht.
Toen hij twee dagen later de hondjes uitliet in Hengelo, zou de oud-growshophouder hem weer hebben aangesproken. Twee van de wapens moesten die avond al afgeleverd worden bij de growshop aan de Van Leeuwenhoekstraat, zou hij hebben gevraagd. Camil zegt zijn oudste zoon vervolgens naar Enschede te hebben gestuurd met twee wapens en beide broekzakken vol kogels. Die munitie zou hij met zijn blote handen hebben aangeraakt.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
De wapen-onderhoud set van Camil
De wapen-onderhoud set van Camil © RTV Oost

Dna-sporen

Dat laatste geeft Camil tijdens de rechercheverhoren expliciet aan, aangezien na de viervoudige moord door forensisch experts dna-sporen op een van de achtergebleven kogelhulzen werd ontdekt. Het dna-profiel op die huls kwam overeen met dat van oudste zoon Dejan. Die 'hit' zette de politie destijds op het spoor van het Servische gezin.
Terug naar Camils verhaal. Later op de avond zou de oud-growshophouder hebben gevraagd om nog meer kogels naar de Van Leeuwenhoekstraat te brengen. Anders zouden er grote problemen komen. Camil zegt wederom zijn oudste zoon er op uit te hebben gestuurd, met extra munitie.

Bloed

Bij dat tweede bezoek die avond aan de growshop zou Camils zoon er getuige van zijn dat de nieuwe eigenaar van de growshop, een man met Vietnamese roots, op grove wijze door enkele mannen werd afgetuigd. De zoon zou de agressors hebben weggestuurd en de Vietnamese growshopeigenaar in zijn auto hebben gezet. De man zou compleet onder het bloed hebben gezeten.
Deze 'reddingsactie' van Camils oudste zoon zou verklaren waarom er later in de auto van het Servische gezin, een VW Golf, bloedsporen zijn ontdekt van de Vietnamese man. Hij was namelijk ook een van de slachtoffers van de Kwartetmoord. Volgens de Servische vader heeft zijn zoon de Vietnamese growshophouder die avond nog afgezet in de buurt van het ziekenhuis.
Omdat Camil zegt dat hij met de voormalige growshopeigenaar had afgesproken om op 13 november de wapens te brengen, gaat hij die dag met zijn kroost op pad. De vorige avond zou de oudste zoon dus al twee wapens hebben afgeleverd, maar er was volgens Camil meer schiettuig om af te geven. Als ze rond lunchtijd aankomen bij het pand aan de Van Leeuwenhoekstraat, doet er volgens de vader niemand open. Ze besluiten naar de woonboulevard te gaan, onder meer om wat te eten.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Het drietal loopt de McDonald's binnen
Het drietal loopt de McDonald's binnen © RTV Oost

Viertal

Volgens het verhaal van vader Camil komt het drietal rond half drie weer terug bij de growshop. Zijn zonen zouden net iets eerder dan hij zijn uitgestapt en verdwijnen daardoor al gauw uit zicht op het parkeerplaatsje achter de growshop. Precies als zijn zonen de hoek omgaan, zegt Camil dat er vier personen uit de winkel komen.
Hij vertelt aan de recherche dat hij het viertal goed heeft gezien. Volgens hem gaat het om twee mannen, van wie de ene iets dikker is dan de ander. De twee anderen zijn jonge vrouwen. Het viel Camil op dat een van de dames bijzonder aantrekkelijk was. Hij wijst erop dat ze sportschoenen droegen, witte. Een van de vier droeg geelachtige halfhoge schoenen, aldus Camil, zoals die van het merk Timberland.
Camil stipt dat aan, omdat na de viervoudige moord door forensisch specialisten de schoensporen in de growshop onder de loep zijn genomen. In bloed waren afdrukken achtergebleven van een bepaald type Nike-sportschoen en van halfhoge schoenen die een speciaal blok-profiel achterlaten. Volgens de experts net als de Timberland-schoenen in het bezit van Camils oudste zoon. Jongste telg Denis van het Servische gezin had Nike-schoenen waarop de sporendeskundigen doelden.

Vier doden

Het viertal is volgens Camil vervolgens gevlucht in een zwarte auto. Na aanvankelijk twijfelen, zegt hij later toch vrijwel zeker te weten dat het om een Seat Leon gaat. Het volgende moment hoort hij zijn oudste zoon roepen, vertelt hij de recherche. Want die had iets ergs ontdekt. Als Camil aan komt snellen, ziet hij naar eigen zeggen twee lichamen in de growshop liggen.
Zijn oudste zoon zou de Vietnamese winkeleigenaar hebben herkend, vanwege zijn bezoekje van de avond ervoor. Zijn jongste zoon zou een ander slachtoffer kennen, de restauranthouder uit Hengelo. Daar ging hij wel eens eten met zijn vriendin. Pas later blijkt dat er in het pand niet twee, maar vier lichamen liggen.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
De achteringang van de growshop
De achteringang van de growshop © RTV Oost

Date

Camil houdt de rechercheurs voor dat hij zijn zonen er maar net voor kon behoeden om naar binnen te gaan. Het leek Camil niet handig om te blijven dralen, vertelt hij. Ze hadden tenslotte een tas vol wapens bij zich.
De vader zegt dat ze snel naar huis zijn gegaan. Zijn jongste zoon moest nog sporten, vertelt hij openhartig. En hijzelf had nog een buitenechtelijke date met een Belgische vrouw in Brabant. Camil zegt zijn oudste zoon mee te hebben genomen naar de zuidelijke provincie, omdat die daar contacten had met een 'nicht'. Die zou mogelijk wel iemand weten om de wapens 'af te nemen'. Onderweg naar Brabant pikken ze de vriendin van Camils oudste zoon ook nog op. Zij gaat ook mee.

Albanezen

Eenmaal aangekomen in het zuiden van het land, hebben zoonlief en zijn vriendin honger, laat Camil de recherche weten. Als het stelletje naar binnengaat bij een vestiging van een fastfoodgigant, rookt papa Camil naar eigen zeggen een sigaretje op de parkeerplaats. Hij vertelt dat een aantal Albanezen op dezelfde parkeerplaats discussieert over wapens die ze nodig hebben. De Servische ex-militair houdt de politie voor dat hij direct zijn kans heeft gegrepen en de wapens uit hun kofferbak aan hen heeft verkocht voor een kleine 5.000 euro.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Na de dag van de Kwartetmoord had het gezin 'ineens' geld, zo betaalden ze cash achterstallige huur
Na de dag van de Kwartetmoord had het gezin 'ineens' geld, zo betaalden ze cash achterstallige huur © RTV Oost

Briefjes aan God

Camil geeft dat als verklaring hoe het kan dat het gezin opeens zoveel geld had. Tot die dag hadden ze amper een cent te makken en schreven ze zelfs briefjes met smeekbedes aan God of hij hen wilde helpen hun financiële problemen op te lossen. Ze konden niet eens de huur betalen. In de dagen na 13 november geven ze ineens behoorlijk geld uit aan luxegoederen, zoals peperdure designertasjes.
Camil meent met zijn alternatieve scenario een antwoord te hebben geven op een heleboel vragen. Zo herinnert hij ook dat ze op weg naar Brabant nog statiegeldflessen hebben weggegooid in Almelo. Die flessen zaten in grote boodschappentassen, zegt hij. De Servische vader vertelt dat, omdat de politie vermoedt dat in de tassen waarmee ze op beveiligingsbeelden staan, de met bloed besmeurde 'moordkleding' zat.
Of het scenario van Camil kan kloppen, zal de recherche de komende tijd onderzoeken. Justitie blijft er vooralsnog van uit gaan dat het Servische trio wél verantwoordelijk is voor de moordpartij in de growshop. Dat ze ook verantwoordelijk zijn voor een gruwelijke afpersing van een autohandelaar? Daarover heeft Camil eveneens een andere uitleg. Dat later vandaag op RTV Oost.
Wenzel Tuma, de advocaat van Camil A., laat weten niet te willen reageren op de verklaringen van zijn cliënt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.