Nieuws

Dode baby Haaksbergen: advocaat vraagt in hoger beroep om nieuw onderzoek naar geheugenverlies bij moeder

Sporenonderzoek bij de woning aan de Jan Vermeerstraat in Haaksbergen
Sporenonderzoek bij de woning aan de Jan Vermeerstraat in Haaksbergen © News United / Dennis Bakker
De advocaat van moeder Linde (31) uit Haaksbergen, die werd veroordeeld voor het doden van haar baby Ivo, wil dat er nieuw onderzoek wordt gedaan of de vrouw ten tijde van de geboorte mogelijk leed aan geheugenverlies. De moeder werd medio vorig jaar veroordeeld tot acht jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor het ombrengen van haar baby. De moeder ging tegen dit vonnis in hoger beroep. Dit proces begint vandaag met een zogenoemde regiezitting.
De spraakmakende zaak kwam aan het rollen nadat de moeder zich vlak voor Pasen 2020 samen met haar vriend had gemeld in het ziekenhuis van Enschede. De twee hadden een kistje bij zich, met daarin het levenloze lichaam van Ivo. De baby vertoonde dusdanig veel letsel dat artsen meteen de politie alarmeerden. Al snel werd overigens duidelijk dat de vader niets met de dood van doen kon hebben, de moeder was tijdens de bevalling en het overlijden van de baby alleen thuis geweest.

Niets herinneren

Tijdens de rechtszaak verklaarde de moeder meermaals dat ze zich niets van de geboorte kon herinneren. Hoewel ze in de weken voorafgaand aan de bevalling regelmatig op internet speurde naar websites die een link hebben met zwangerschap, claimde ze dat ze zelfs niet eens wist dat ze zwanger was.

Geheugenverlies veinzen

Het Openbaar Ministerie meende echter dat er sprake was van selectief geheugenverlies en dat de moeder zich juist hele specifieke, cruciale details niet kon herinneren. De officier van justitie concludeerde dan ook dat de moeder het geheugenverlies zou veinzen en eiste vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging.
De rechtbank oordeelde echter dat een hogere gevangenisstraf op z'n plaats was en legde acht jaar cel op. "Er is geen twijfel dat het de moeder is geweest die de baby heeft omgebracht", aldus de rechtbank in het vonnis.
Volgens de rechtbank lijdt de vrouw aan een nog onbekende stoornis die goed moet worden behandeld, vandaar dat ook tbs werd opgelegd.

Reactie advocaat

Advocaat Mariska Pekkeriet-Bischop is het met name niet eens met de hoogte van de celstraf. Ze plaatst vooral kritische kanttekeningen bij het grotendeels voorbij gaan door de rechtbank aan de bevindingen van twee deskundigen die moeder Linde uitvoerig hebben onderzocht op geheugenverlies.
De Haaksbergse was enkele jaren ervoor ook al eens bevallen van een baby, die levenloos ter wereld kwam. Uit onderzoek bleek echter dat dit gebeurde in het bijzijn van een huisarts zodat wat justitie betreft hier geen enkele opzet in het spel kan zijn. Niettemin is opvallend dat de vrouw ook toen niet in de gaten had dat ze zwanger was.

Aanvullend onderzoek

Advocaat Mariska Pekkeriet-Bischop wil het hoger beroep dan ook vooral aangrijpen om te pleiten voor aanvullend onderzoek. "Mijn cliënt is destijds onderzocht door drie deskundigen. Een van hen is van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), daarnaast was er sprake van een psycholoog en een psychiater.
De NFI-deskundige stelt vast dat er geen sprake kan zijn van geheugenverlies, maar de andere twee menen dat dat in deze zaak wel degelijk een rol kan hebben gespeeld. In het vonnis gaat de rechtbank echter geheel voorbij aan de argumentatie van die laatste twee deskundigen. Terwijl ze toch elk ruim negen uur met mijn cliënt hebben gesproken. Dat is meer dan zomaar een gesprekje."

Kortere celstraf

Het hoger beroep voor het gerechtshof begint vandaag met een zogenoemde regiezitting. Volgens het protocol kunnen de openbaar aanklager en de verdediging in zo'n zitting hun onderzoekswensen formuleren.
Advocaat Mariska Pekkeriet-Bischop liet eerder al weten dat de hoogte van de opgelegde celstraf behoorlijk tegenviel. De raadsvrouw vindt het beter dat haar cliënt eerder psychische hulp krijgt en gaat in hoger beroep dan ook met name pleiten voor een lagere celstraf. Zodat de moeder eerder kan beginnen aan behandeling aan de psychiatrische stoornis waaraan ze volgens de rechtbank lijdt. Ook wil de raadsvrouw dat er nader onderzoek wordt gedaan naar de persoonlijke achtergronden van de moeder.
Bovendien is ze het er niet mee eens dat er tbs met dwangverpleging is opgelegd, maar vindt ze tbs met voorwaarden in dit geval meer op z'n plaats. Dit is een lichtere vorm van tbs, waarbij er geen sprake is van dwang maar waarbij de patiënt zich moet houden aan een aantal opgelegde voorwaarden. Deze vorm van tbs kan onder meer worden opgelegd wanneer de kans op herhaling minder groot is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.