nieuws

AkzoNobel: "Zoutcavernes Twente verstevigen met afval is enige optie"

Zoutproducent AkzoNobel benadrukt dat preventieve stabilisatie van instabiele zoutcavernes met afval alleen op een duurzame manier kan plaatsvinden. Als geen afval gebruikt mag worden wordt stabilisatie financieel onhaalbaar. Dat zegt projectmanager Tobias Pinkse van AkzoNobel in het radioprogramma Boeren Burgers Buitenlui.
Akzo wil 'vliegas' gebruiken voor het verstevigen van bijna veertig instabiele zoutcavernes in Twente. Het vliegas is een afvalproduct uit de verbrandingsovens van Twence. Wereldwijd wordt het gebruikt voor het vullen van lege zoutcavernes. Het materiaal heeft de eigenschappen van beton en bovendien zijn er maar weinig andere toepassingen, omdat het vliegas zware metalen kan bevatten.

Natuur en Milieu Overijssel is kritisch

Natuur en Milieu Overijssel is er niet zo gerust op en vindt dat er beter onderzoek moet worden gedaan naar alternatieven die milieuvriendelijker zijn, zoals zand. Ruud Pleune: "Het kan niet zo zijn dat een probleem met instabiele cavernes wordt opgelost met een afvalprobleem, terwijl we mogelijk onze kinderen opzadelen met de negatieve gevolgen."
Volgens AkzoNobel is er wel degelijk onderzoek gedaan naar alternatieve vulmiddelen en worden de studies daarnaar binnenkort openbaar. Tobias Pinkse: "De kosten van stabilisatie moeten natuurlijk wel in lijn zijn met de opbrengsten van het zout. Als je een stof gebruikt die niet terugverdiend kan worden, dan valt Akzo om. We steken al miljoenen euro's in dit project en dat wordt de komende jaren alleen maar meer. Daarnaast is het niet zo dat de overheid forse bedragen beschikbaar stelt om het probleem met de instabiele zoutcavernes op te lossen. We moeten dus een klein beetje geld krijgen voor een vulstof, zoals in dit geval vliegas, om zo'n project mogelijk te maken."

Risico op 'sinkholes'

In Twente zijn door de zoutwinning 63 instabiele zoutcavernes ontstaan. Bij 37 cavernes bestaat het risico voor een 'sinkhole', een gat van tientallen meters doorsnede. De meest instabiele cavernes bevinden zich op en rond het terrein van afvalverwerker Twence in Hengelo.
In 1991 ontstond zo'n sinkhole aan de Havenweg in Hengelo, waar zich toen binnen enkele uren tijd een krater ontwikkelde van 30 meter doorsnee en 4,5 meter diep. Sindsdien houdt AkzoNobel de ontwikkeling van dergelijke kraters goed in de gaten en werkt aan oplossingen om de zoutcavernes weer stabiel te maken.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.