nieuws

Boer en boerin uit Haaksbergen onschuldig aan val van jongetje in gierput

Ook het gerechtshof vindt de boer en boerin onschuldig
Ook het gerechtshof vindt de boer en boerin onschuldig
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vindt dat een boer en boerin uit Haaksbergen niet schuldig zijn aan een ongeluk, dat op 17 maart vorig jaar op hun erf plaatsvond. Bij dat ongeluk viel een jongetje in een gierput en raakte daarbij zwaargewond. De rechtbank sprak de boer en boerin in mei al vrij, waarop het Openbaar Ministerie in hoger beroep ging.
De boerderij was niet meer in bedrijf toen het ongeluk gebeurde. Het erf en de gebouwen stonden er nog wel, zoals een mestopslag en de ondergrondse gierput. In haar oordeel wijst het gerechtshof onder meer op de verantwoordelijkheid van de ouders. Zo vindt het hof dat kinderen altijd een risico lopen als ze spelen op een boerenerf. "Daartoe moet ook de aanwezigheid van een afgesloten gierkelder gerekend worden", vermeldt de uitspraak van het hof.

Afdekplaat had beter moeten worden vastgezet

Het gerechtshof oordeelt, evenals de rechtbank eerder, dat de boer niet kon voorzien dat de moeder haar zoontje uit het oog zou verliezen én dat het jongetje de verzwaarde plastic afdekplaat van de gierput zou verschuiven.
Het hof vindt wel dat de afdekplaat beter had moeten worden vastgezet en dat de moeder had moeten worden gewaarschuwd dat de gierput provisorisch was afgedekt. Maar alles tegen elkaar afgewogen, ligt de schuld van het ongeluk volgens het hof niet bij de boer en de boerin.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.