nieuws

Europese Commissie haalt Duitse tolheffing onderuit, actie burgemeester Losser gesteund

Burgemeester Sijbom van de gemeente Losser
Burgemeester Sijbom van de gemeente Losser
De Europese Commissie verwerpt het Duitse tolplan dat in 2016 van start moet gaan. Tol heffen bij buitenlandse bestuurders en eigen burgers daarvoor compenseren in de wegenbelasting mag niet volgens Europese regels.
De Euregio is blij met de steun in de rug. De organisatie behartigt de belangen van bewoners in het grensgebied. Zij stuurde deze zomer een brief naar bondskanselier Angela Merkel met het verzoek de plannen tegen te houden. De Euregio is bang dat de tol weer een extra barrière opwerpt tegen vrij verkeer in het grensgebied. In het Twentse grensgebied spande vooral burgemeester Sijbom van de gemeente Losser zich in om de Duitse tolheffing onderuit te halen.
De Duitse tolplannen zijn al vaker bekritiseerd en aangepast. Oorspronkelijk zou de tol alleen voor buitenlandse weggebruikers gelden. Ook zou op alle wegen tolgeld worden geheven. De plannen werden aangepast en in de recente plannen zou alleen tol worden geheven op snelwegen en zouden ook Duitse automobilisten tol betalen. Zij zouden daarvoor gecompenseerd worden in de wegenbelasting. Maar ook deze plannen worden nu afgekraakt.
De Duitse regering zou de geschatte opbrengsten al hebben verwerkt in de begroting. De nieuwe Europees commissaris voor verkeer Bulc stuurt het land weer naar de tekentafel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.