Nieuws

'Kwartetmoordenaar' over afpersing van autohandelaar: "We zijn niet daders, maar slachtoffer"

Vader en zoon komen aan bij de Hengelose autohandelaar (links op het bewakingsbeeld)
Vader en zoon komen aan bij de Hengelose autohandelaar (links op het bewakingsbeeld) © RTV Oost
Dat hij en zijn oudste zoon naast de viervoudige moord in Enschede ook verantwoordelijk zijn voor de gewelddadige afpersing van een autohandelaar? Daar klopt volgens de Servische Hengeloër Camil helemaal niets van. Sterker, hij en zijn zoon waren niet de daders, maar juist slachtoffer. En dat ze na afloop van het incident enkele honderden euro's meenamen? Dat was louter als beloning omdat Camil A. als militair expert zijn rivalen even daarvoor nog een mini-wapencursus had gegeven...
Het afpersen van de Hengelose autohandelaar beslaat een belangrijk hoofdstuk in het tientallen ordners tellende dossier rond de 'Kwartetmoord'. Die afpersing speelde een week voor de viervoudige moord in de Enschedese growshop, waarbij vier mannen op klaarlichte dag werden van dichtbij werden doodgeschoten.

Videobeelden

RTV Oost onthulde al in februari 2019 - ruim twee maanden na de moord - dat rond de afpersing van de autohandelaar de vader en zijn zoon door beveiligingscamera's zijn gefilmd. Door omstandigheden had de recherche de bij de politie ingeleverde videobeelden echter niet eerder bekeken. Dat gebeurde pas na de viervoudige moord in Enschede. Een aantal nabestaanden reageerde destijds geschokt op deze onthulling, omdat volgens hen de 'Kwartetmoord' voorkomen had kunnen worden als de recherche de beelden meteen had gecheckt.
Vader Camil en oudste zoon Dejan werden behalve voor deze viervoudige moord ook veroordeeld voor de gewelddadige afpersing, waarbij ze onder meer zouden hebben gedreigd de autohandelaar een vinger af te snijden. Ook zouden ze met een wapen hebben geschoten. Camil beweert nu echter dat hij en zijn zoon geen daders waren, maar juist slachtoffer.
Zoals eerder vandaag gemeld heeft vader Camil na een slordige drie jaar eindelijk zijn halsstarrige stilzwijgen doorbroken.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Camil doet zijn verhaal uit de doeken bij de recherche
Camil doet zijn verhaal uit de doeken bij de recherche © RTV Oost
Tijdens twee uitvoerige verhoorsessies heeft hij tegenover het rechercheteam Litouwen niet alleen verklaard wat zich volgens hem die dag in de growshop in Enschede afspeelde, maar ook wat een week eerder zou zijn gebeurd tijdens de geweldsexplosie bij de autohandelaar.
Bronnen melden aan RTV Oost dat Camil tijdens die verhoren met een heel ander scenario op de proppen kwam. De lezing van Camil staat zelfs zo ongeveer haaks staat op wat uit het (sporen)onderzoek door het rechercheteam Litouwen is gebleken.

Familiebedrijf

Camil beweert onder meer dat hij en zijn zoon met de autohandelaar in gesprek waren over de financiering van een op te starten familiebedrijf. Het moest een multifunctionele onderneming worden: een kapsalon, nagelstudio, pedicure en massagesalon. Alles ineen.
Het hele gezin zou daarin meewerken: Camil met zijn echtgenote en ook zonen Dejan en Denis met hun vriendinnen. Ze becijferen dat er voor alle zes een goed belegde boterham valt te verdienen. Gezamenlijk hebben ze wel genoeg geld voor de inrichting, maar ze zoeken nog een pand en iemand die de huur kan betalen. Zo'n 10 à 15 mille.
Dejan is de autohandelaar enkele dagen ervoor bij toeval tegengekomen bij een Turks eethuis in de Hengelose binnenstad, waarbij de twee met elkaar in gesprek raken. De autohandelaar is - zo verklaart Camil - wel geïnteresseerd om het bedrijfje te faciliteren, maar heeft even geen tijd en vraagt Dejan om over enkele dagen naar zijn garage te komen.

Toosten met whisky

Maar als Camil en Dejan daar aan komen, krijgen ze ineens te horen dat er ook vier andere gegadigden zijn voor het pand dat vader en zoon op het oog hadden. En deze vier waren eerst en dus ook de eerste gegadigden. De vier komen echter die middag ook naar de garage en dan zal er meteen meer duidelijk worden.
De autohandelaar stelt voor om in in afwachting van hun komst maar alvast te toosten op hun eerste kennismaking, onder het genot van een glas Chivas Regal-whisky. Maar Camil laat meteen weten dat hij niets van alcohol moet hebben.
Kort daarop arriveren inderdaad de vier andere mannen. Als vader en zoon horen dat wat betreft het pand de keus op deze vier mannen valt en zij dus achter het net vissen, reageren ze verongelijkt. Ze zijn kwaad dat ze voor niets naar de garage zijn gekomen.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Een deel van het kantoor van de autohandelaar, de rode cirkel markeert de plek waar een kogel is ingeslagen
Een deel van het kantoor van de autohandelaar, de rode cirkel markeert de plek waar een kogel is ingeslagen © RTV Oost

Pistool getrokken

Daarop zou een van de vier mannen vanachter zijn rug een pistool hebben gepakt. Hij wil het doorladen, maar het wapen heeft een 'vastloper'. Vader Camil, die wapenexpert was in het Servische leger ten tijde van de Balkanoorlog begin jaren negentig, ziet meteen dat de man niet het juiste kaliber munitie heeft geladen. Volgens hem de oorzaak waarom het vuurwapen blokkeert. Daarop roept hij zoon Dejan om de man het wapen af te pakken. Die grijpt de man bij zijn arm, draait die om en maakt hem het pistool afhandig.

'Wapencursus'

Camil komt in zijn verklaring tegenover de recherche met details over koperkleurige en zilverkleurige kogels en vertelt hoe hij de mannen in de garage als wapenexpert heeft uitgelegd hoe ze vuurwapens moeten gebruiken. Waarna hij zijn mini-wapencursus beëindigt met de mededeling dat hij wel een vergoeding wil voor de instructies. De autohandelaar zou vervolgens zijn portemonnee op tafel hebben gegooid, waarop Dejan er geld uit zou hebben gepakt. Hoeveel exact zegt Camil niet te weten.
Voordat vader en zoon weer weggaan, loopt Dejan nog naar een van de mannen en zegt tegen hem dat het pistool waarmee hij Dejan had willen vermoorden slechts geschikt is om iemand pijn te doen. Als hij écht iemand wil doden, zou hij minstens een 9 mm-kaliber moeten gebruiken.
Waarop vader en zoon naar buiten wandelen. Camil probeert vooral het hoofd koel te houden. Het is belangrijk om geen angst te tonen, zeker niet tegenover mensen die wapens hebben, laat hij tijdens de verhoren optekenen. En al helemaal als mensen niet weten hoe ze met die wapens om moeten gaan.

'Hoofden afgehakt'

De autohandelaar zou vervolgens achter hen aan zijn gekomen en hebben gedreigd hun hoofd eraf te hakken als ze aan anderen zouden vertellen over wat er in de garage is besproken. De hoofden zouden vervolgens in autobanden worden gestopt. Waarop de autohandelaar wijst naar een stapel banden in een hoek van de garage.
Tijdens de verhoren maakt Camil een sprongetje terug in de tijd. Hij is namelijk een belangrijk detail vergeten te vertellen: de reden waarom op een gegeven moment het pistool wordt getrokken. Dat heeft volgens hem alles te maken met het voorstel dat de autohandelaar zou hebben gedaan.

'Betaald met drugs'

De autohandelaar laat namelijk de vader en zoon weten dat hij een veel lucratiever aanbod heeft dan alleen maar de financiering van hun familiebedrijfje. De zakenman wijst op vier sportwagens in zijn garage. Als het vader en zoon lukt deze bolides te verkopen krijgen ze betaald in natura. In dit geval vijf kilo marihuana en vijf kilo cocaïne. Per auto. Straatwaarde: zeker anderhalve ton per wagen, zo zou de autohandelaar hebben voorgerekend.
Ik ben geen psychopaat
Meervoudig moordverdachte Camil
Maar Camil laat weten dat hij niet mee wil werken aan witwaspraktijken en dat hij niets met dit criminele wereldje te maken wil hebben. Waarop de autohandelaar zou hebben gedreigd met de onthoofding, zoals Camil eerder vertelde.
Op het moment dat Camil en zoon Dejan willen vertrekken, zou een van de mannen vervolgens het pistool hebben getrokken. Daarop zou zich de 'mini-schietcursus' hebben voorgedaan, waarna Camil en Dejan uiteindelijk de garage verlaten.

Knallen

Juist op het moment dat ze in hun donkergrijze Opel Meriva stappen, horen ze enkele knallen. Twee schoten, kort achter elkaar. 'Bam, bam!' Zoon Dejan suggereert nog dat het vuurwerk kan zijn, waarna ze weg rijden. Zo snel mogelijk, omdat ze niets met dergelijke duistere zaakjes te maken willen hebben, aldus Camil in zijn verklaring.
Dat ze door de rechtbank zijn veroordeeld voor de gewelddadige gijzeling? Waarbij vader en zoon onder meer dreigden om bij de autohandelaar een vinger af te snijden? Zoiets zou alleen een psychopaat kunnen doen, houdt Camil de rechercheurs voor.

'Geen psychopaat'

Tijdens eerdere verhoren - meteen na de moord - had Camil al verklaard dat hij tijdens de Balkanoorlog zijn vaderland Servië is ontvlucht omdat hij geen onschuldige mensen wilde doden. En dan is hij nu in Nederland in de cel beland. Nota bene voor een misdrijf waarmee hij niets te maken heeft. Verzuchtend, tegen de rechercheurs: hij had net zo goed in Joegoslavië kunnen blijven. Dan had hij een van de grootste oorlogsmisdadigers van het land kunnen worden. Maar dat wilde hij per se niet. Hij is immers geen psychopaat, benadrukt hij.

Reactie autohandelaar

RTV Oost heeft de afgeperste autohandelaar benaderd voor een reactie. Die verwijst de lezing van Camil naar het rijk der fabelen. "Uit uitgebreid sporenonderzoek blijkt een heel ander verhaal. Ze zijn hier bovendien niet voor niets voor veroordeeld. Verder heb ik er niets aan toe te voegen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.