nieuws

Enschede negeert wet en houdt geld over voor minima

Geld over door wet te negeren
Geld over door wet te negeren
Enschede houdt zich niet aan de wet. De gemeente legt sinds begin deze maand beslissingen van de rechter naast zich neer. Wethouder Welman had dat al aangekondigd; hij durft dat aan.
Het gaat dan om besluiten over het aanstellen van een bewindvoerder. De gemeente vergoedt niet meer als vanzelfsprekend de kosten voor een bewindvoerder die mensen moet helpen met hun financiën als ze grote schulden hebben.

Geen automatische vergoeding meer

De rechter beslist dat mensen een bewindvoerder krijgen, de gemeente is vervolgens verplicht voor de kosten op te draaien, omdat de mensen dat zelf niet kunnen. Het gaat om 550 tot 1.000 euro per persoon per jaar. Inmiddels staan in Enschede 1.250 mensen onder bewind en is Enschede daar 1,1 miljoen euro aan kwijt.
Zoals RTV Oost eerder al meldde, kost dat de stad een kwart van het budget voor bijzondere bijstand. Geld dat bedoeld is om minima te helpen bij grote uitgaven, maar nu opgaat aan vergoedingen voor bewindvoerders. Enschede past daar nu voor en vergoedt bewindvoerders niet meer automatisch. De gemeente wil zo een proefproces uitlokken.

Speciale ambtenaar beoordeelt hulp

"Als er iemand aankomt met een formulier met een stempel van de rechtbank erop, kijken wij of niet Humanitas of Alifa deze mensen kan helpen", aldus wethouder Welman. Enschede heeft een ambtenaar vrijgemaakt die beoordeelt welke instelling hulp kan bieden en of de geboden hulp voldoet; werk dat de rechter jaarlijks doet.
De gemeente gaat nu al drie weken zo te werk en er kraait geen haan naar. Tilburg doet dat al een jaar. Verantwoordelijk staatssecretaris Teeven heeft daar nog geen stokje voor gestoken, maar ook geen oplossing geboden.

Tilburg al bestuurlijk ongehoorzaam

In Tilburg is deze wijze van bestuurlijke ongehoorzaamheid succesvol. Die gemeente houdt meer geld over voor bijzondere bijstand. Enschede wil met dezelfde methode 250.0000 euro meer overhouden voor minima. "Maar liever nog meer."
Welman en een aantal van zijn collega's willen dat de wet wordt veranderd zodat de gemeentes niet zo op kosten worden gejaagd en geld moeten gebruiken dat eigenlijk voor het levensonderhoud van minima is.  
Staatssecretaris Klijnsma heeft Welman verschillende keren toegezegd de kwestie met Teeven te bespreken, maar dat heeft nog niks uitgehaald. Welman wil de kwestie nu bespreken binnen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om daarna de Tweede Kamer in te schakelen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.