Nieuws

Politie haalt kwetsende spandoeken aan balkon in Haaksbergen weg

De spandoeken aan het balkon
De spandoeken aan het balkon © RTV Oost
De spandoeken die hingen aan een balkon van een woning aan de Veldmaterstraat, zijn vanavond door de politie weggehaald. Dat is volgens de politie gebeurd in overleg met het Openbaar Ministerie.
Volgens het OM staan er op de spandoeken 'mogelijk strafbare uitingen'. De politie schrijft op Twitter dat er een afspraak is gemaakt om aangifte te doen.
De spandoeken houden de gemoederen flink bezig. Eric Smilde hing twee spandoeken op aan aan het balkon van zijn huis. Die zijn gericht tegen het coronabeleid, maar een van de twee laat een karikatuur zijn die veelal wordt gebruikt in antisemitische kringen. En dat schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat.
Gisteren legde Smilde uit waarom hij de spandoeken heeft opgehangen:
Eergisteren nog liet de gemeente weten geen actie te ondernemen wat betreft de spandoeken, tot groot ongenoegen van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). "Op een van de spandoeken zie je een overduidelijke antisemitische karikatuur, het is een verwijzing naar Der ewige Jude", zegt een woordvoerder van het CIDI.
"Zo in de openbaarheid uiten is strafbaar. Wij schrikken ervan dat de gemeente geen grond ziet om de spandoeken weg te halen", zegt het CIDI. "Kennelijk is daar wel kennis van wetgeving, maar niet van wat antisemitisme is. Je vraagt je af wat er dan nog meer door de vingers wordt gezien."
De politie en het OM konden vanavond geen verder commentaar geven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.