nieuws

Gemaal Gelderingen bij Scheerwolde kan er weer dertig jaar tegenaan

Het gemaal Gelderingen bij Scheerwolde kan er weer dertig jaar tegenaan. Het gemaal is de afgelopen maanden grondig gerenoveerd. De noodpompen bij het gemaal worden nog voor de kerst weggehaald. Deze pompen werden gebruikt tijdens de renovatie van het gemaal.
De ruim zeventig jaar oude pompen in het gemaal zijn in opdracht van waterschap Reest en Wieden uit het monumentale gemaal gesloopt. Er zijn nieuwe voor teruggeplaatst, die veel dieper zijn aangelegd. Dat was nodig, omdat de veengrond van de polders in de omgeving van het gemaal langzaam verzakt. De oude pompen hapten daardoor geregeld lucht.
Door de verzakking van de bodem is het grondwaterpeil minder diep geworden. Vooral voor boeren is dat vervelend, omdat het water op hun landerijen minder makkelijk wegstroomt.
Om dit probleem op te lossen is het waterschap in juli begonnen met de renovatie van het oude gemaal, die nu zo goed als afgerond is. Een deel van het gebouw staat nog in de steigers. Door de vele regen van de laatste weken loopt de renovatie van de muren wat vertraging op.
Binnen is alles klaar en de twee nieuwe pompen zijn volop in gebruik. De komende dertig jaar moet het vernieuwde gemaal probleemloos het water wegpompen. De kosten van de renovatie bedragen zo'n twee en een half miljoen euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.