Nieuws

Scenario van 'Kwartetmoordenaar' over Enschedese viervoudige moord bevat cruciale hiaten

Kan het scenario van de veroordeelde Kwartetmoordenaar Camil over de viervoudige moord in Enschede kloppen? Hij heeft aangegeven dat niet hij en z'n zoons verantwoordelijk zijn voor de moordpartij in een Enschedese growshop, maar vier anderen. RTV Oost bekijkt de knelpunten in zijn verhaal. En dat bevat een aantal aantoonbare hiaten.
Al eerder zadelde een van de leden van het veroordeelde drietal de recherche op met een berg werk. De oudste zoon van het gezin kwam met het verhaal op de proppen dat de viervoudige moord gepleegd was door wraakzuchtige Mexicanen. Weken aan werk kostte het de recherche om dat scenario te onderzoeken.

Alternatief scenario

Nu is het niet de zoon, maar de Servische vader van het gezin die een alternatief scenario heeft geschetst. Zitten er punten in die aantoonbaar onjuist zijn? En waar zal de recherche zijn focus op leggen om te kijken of het verhaal dat papa Camil vertelt überhaupt hout snijdt? RTV Oost zoekt het uit.
Bij de Kwartetmoord werden half november 2018 vier mannen van dichtbij doodgeschoten in een growshop. Voor de gruwelijke daad werden een Hengelose vader en zijn twee zoons veroordeeld tot levenslang. Tegen hen lag een waslijst aan bewijs, zoals camerabeelden, dna-hits en bloed in hun VW Golf.
Vader Camil zegt het bloed van een van de slachtoffers in hun auto te kunnen verklaren, omdat zijn oudste zoon op de avond voorafgaand aan de viervoudige moord de omgebrachte growshophouder te hulp zou zijn geschoten. De Vietnamese winkeleigenaar zou onder het bloed hebben gezeten na een vechtpartij. Camils oudste zoon heeft de growshopeigenaar toen in de buurt van het ziekenhuis afgezet, legt hij de recherche uit.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Het kantoor van de growshop, waar twee van de vier slachtoffers werden ontdekt
Het kantoor van de growshop, waar twee van de vier slachtoffers werden ontdekt © RTV Oost

'Geen schrammetje'

De Vietnamese growshopeigenaar zou flink verwond zijn in zijn gezicht. Maar uit gesprekken die RTV Oost heeft gehad met goede bekenden van hem, was er op de ochtend van de fatale dag helemaal niets mis met de growshopeigenaar. "Hij had geen schrammetje", zegt een van hen. "En hij heeft ook niets tegen me gezegd. Ik had een dusdanige band met hem: als er wat was gebeurd, had hij me dat verteld", zegt de frequente bezoeker van de growshop. "Bovendien heb ik meerdere mensen gesproken die hem de avond ervoor nog hebben gezien. Als hij gewond was geweest, had ik dat heus wel gehoord."

'Gehoord op RTV Oost'

Dat onderdeel van Camils verhaal lijkt dus niet te kloppen. Maar, er is meer dat schort aan zijn scenario. Zo zegt hij dat-ie samen met z'n oudste zoon in de middag na de moord richting Brabant is gereden. Ze hadden wapens bij zich, zegt hij, die eigenlijk van een van de slachtoffers waren. Bij de recherche vertelt Camil dat hij wist dat die man dood was.
"Hoe wist u dat hij was overleden?", wil de recherche weten. Daarop zegt de veroordeelde vader dat hij dat op de radio had gehoord, "Op Radio Oost." Als de rechercheur vraagt of Camil diezelfde middag bedoelt, zegt hij: "Ja, de namen van de slachtoffers werden genoemd."
Daarmee snijdt Camil zich wederom in de vingers. Want de namen van de slachtoffers werden pas de volgende dag bekend. Sterker, toen Camil onderweg was naar Brabant, waren de vier lichamen van de slachtoffers nog nauwelijks ontdekt.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
De auto van het Servische gezin op camerabeeld
De auto van het Servische gezin op camerabeeld © RTV Oost

Meerdere hiaten

Twee aantoonbare hiaten in zijn verhaal. Maar de recherche zal zijn scenario op meer details gaan checken. Zo stelt Camil dat de 'Kwartetmoord' zou zijn gepleegd door vier anderen, twee mannen en twee vrouwen. Het viertal zou gevlucht zijn in een zwarte Seat Leon. De recherche zal nu alle camerabeelden uit de buurt wederom gaan bekijken op de eventuele aanwezigheid van een zwarte Seat met vier inzittenden.
Ook zal de recherche willen weten of andere camerabeelden nog beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld van het marktplein in Hengelo, waar Camil zegt een van de latere slachtoffers te hebben ontmoet. Volgens Camil gebeurde dat op de zaterdag voor de moord. De man zou Camil gevraagd hebben om wapens te repareren. Een eindje verderop in de stad, in de buurt van het UWV-kantoor, zouden de wapens zijn overhandigd. Mogelijk bestaan er van die middag nog beveiligingsbeelden van buurtcamera's.

Lege flessen

Datzelfde geldt voor een ander punt uit Camils verklaring. Op weg naar Brabant zouden ze eerst in Almelo nog flessen hebben weggebracht in big shoppers. De grote tassen waarvan de politie foto's heeft, aldus Camil. Het rechercheteam gaat ervan uit dat de moordkleding in deze boodschappentassen zat, maar Camil houdt het op lege frisdrankflessen.
Hij zou de flessen samen met zijn oudste zoon hebben ingeleverd bij de automaten van Jumbo en Aldi aan de Bornerbroeksestraat. Mogelijk hebben camera's van die supermarkten of omliggende bedrijven het een en ander geregistreerd.

Militaire precisie

Eenmaal in Brabant zegt Camil de wapens, die hij nooit terug had kunnen geven, te hebben verkocht aan Albanezen. Dat zou zijn gebeurd op een parkeerplaats bij een vestiging van McDonald's in Tilburg. Gezien de haast militaire precisie waarmee eerder het 'Mexicanen-scenario' van oudste zoon Dejan werd uitgeplozen, lijkt de kans groot dat de recherche nu bij de fastfoodgigant zal aankloppen of er nog bewakingsbeelden zijn van die bewuste dag. Om vervolgens aan de hand daarvan Camils nieuwste versie van de 'Kwartetmoord' te kunnen checken.
Hoeveel rechercheurs er momenteel aan de zaak werken, kan het OM niet zeggen. Wanneer het hoger beroep dient, is eveneens nog onduidelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.