nieuws

Geen straf voor politieagent die inbreker in Zwartsluis neerschoot

Rechtbank in Zwolle
Rechtbank in Zwolle
De rechtbank in Zwolle legt een politieagent uit Kampen geen straf op omdat hij in februari vorig jaar een inbreker neerschoot en vuurde op een vluchtende auto.
De politieagent was in de nacht van 7 op 8 januari 2013 na een inbraakmelding naar een bedrijfspand in Zwartsluis gereden. Voor het pand, waar kort daarvoor nog een hennepkwekerij was opgerold, stond een auto met ronkende motor en brandende koplampen.

Vreesde voor zijn leven

De bestuurder gaf plots gas en reed in de richting van de agent, waardoor de agent zich genoodzaakt zag te schieten. De man vreesde voor zijn leven. Nadat de auto was weggereden zag de agent een schim uit het bedrijfspand komen waarop hij ook schoot. De inbreker uit Ede raakte daarbij gewond door een kogel die zijn knie raakte.
Het Openbaar Ministerie vond dat de man de regels rond het gebruik van het dienstwapen had overtreden en eiste twee weken geleden een werkstraf van 40 uur. Volgens de rechters in Zwolle maakte de agent zich niet schuldig aan een poging tot doodslag op de onbekend gebleven bestuurder van de auto omdat er wel degelijk sprake was van een bedreigende situatie.

Geen goede inschatting

Die dreigende situatie bestond nog steeds toen hij enkele tellen later de inbreker uit Ede neerschoot. Volgens de rechtbank was die tijd zo kort dat hij in de stressvolle situatie geen goede inschatting kon maken van de situatie. Daardoor was er sprake van noodweerexces.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.