Nieuws

Nieuwe generatie striptekenaars organiseert festival in Zwolle

Niek van Ooijen en Melanie Kranenburg
Niek van Ooijen en Melanie Kranenburg © Vincent Corjanus
Donald Duck, Suske en Wiske en Kuifje. Talloze stripfiguren die in vele Nederlandse boekenkasten te vinden zijn. Maar nu is er een Nieuwe Garde stripmakers. Een aantal van deze tekenaars uit Zwolle organiseert op 5 maart een stripfestival. De jonge talenten willen een nieuw geluid laten horen.
De nieuwe werken worden gevangen in een vuistdik stripboek. 'De nieuwe garde' is een anthologie met strips van 57 Nederlandse en Vlaamse stripmakers van nu. De verhalen uit het boek zijn naar eigen zeggen inclusief, grappig, poëtisch en eigenzinnig.
Twee van deze stripmakers zijn Niek van Ooijen en Melanie Kranenburg uit Zwolle. Zij organiseren samen het festival, volgens het duo is het nú tijd voor een festival waar vooral de aandacht gaat naar jong aanstormend talent.

Poëzie en nostalgie

Kranenburg's verhaal voor de Nieuwe Garde is een strip zonder tekst, gebaseerd op een gedicht van de Amerikaanse dichter William Carlos Williams, terwijl Van Ooijens verhaal gaat over nostalgie en terugblikken.

Toekomstmuziek

''We hopen dat we dit stripfestival ieder jaar kunnen organiseren'', zegt Kranenburg. Van Ooijen sluit zich daarbij aan, volgens hem is er ontzettend veel jong striptalent in de regio: ''Als je alleen al kijkt naar de mensen die zich hebben aangemeld voor het festival, los van het stripboek, van al dat werk kun je ook weer allerlei boeken maken.''
Het duo aan het werk in de Stadkamer in Zwolle
Het duo aan het werk in de Stadkamer in Zwolle © Vincent Corjanus

Avontuurlijk

Sommige stripmakers van de Nieuwe Grade zijn pas net begonnen, terwijl anderen al een tijdje bezig zijn. Het stripboek bevat de meest uiteenlopende verhalen van deze jonge makers. De bundeling is met name bedoeld voor avontuurlijke stripliefhebbers die mooie beeldverhalen kunnen waarderen.
De Nieuwe Garde
De Nieuwe Garde © Vincent Corjanus

Festival

Tijdens het festival wordt het nieuwe stripbroek gepresenteerd. Ook zijn de makers en de uitgevers aanwezig. Het festival wordt gehouden op zaterdag 5 maart om 10 uur in Academiehuis Grote Kerk, in Zwolle. De entree is gratis. Het festival is georganiseerd in samenwerking met stichting 9e Kunst. Vanaf die dag is er ook een expositie te zien in de kerk tot en met 26 maart. Daarnaast zijn er in maart workshops en lezingen rondom het maken van strips.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.