nieuws

Gemeenten in Overijssel stemmen woningbouw op elkaar af

Woningbouwplannen op elkaar afstemmen
Woningbouwplannen op elkaar afstemmen
Zowel in West-Overijssel als in Twente stemmen gemeenten de woningbouwplannen op elkaar af. Dat doen ze samen met de provincie Overijssel.
De elf gemeenten in West-Overijssel werken samen, net als de veertien gemeenten in Twente. In beide regio's lag de aandacht de afgelopen jaren op groei van het aantal woningen, maar de bevolking groeit niet meer en gaat zelfs krimpen. In West-Overijssel groeien de steden naar verwachting nog wel iets, in Twente niet.

Bestaande huizen opknappen

Door nu een zogenoemde gezamenlijke woonvisie op te stellen stemmen gemeenten samen af waar nog huizen nodig zijn en hoe ze de bestaande woningen kunnen opknappen en aanpassen aan de eisen van deze tijd. Dat betekent verbouwingen met duurzame materialen en huizen ook geschikt maken voor kleinere huishoudens.
"Elke woning moet raak zijn", staat in de Twentse woonvisie. Bij die plannen in Twente zijn ook de woningcorporaties betrokken, verenigd in WoOn Twente.

Overschot aan bouwgrond

In West-Overijssel kijken de gemeenten samen ook hoe ze om moeten gaan met de vele woningbouwplannen die er nog zijn, maar waar geen behoefte meer aan is.
Veel gemeenten hebben grond gekocht voor woningbouw maar door een overschot aan plannen en minder vraag naar nieuwe woningen moeten ze die grondwaarde naar beneden bijstellen en afboeken. Dat kost ze veel geld. Omdat de meeste gemeenten daar al mee bezig zijn, is er weinig geld voor renovatie van bestaande woningen.
De gemeenteraden en Provinciale Staten moeten nog instemmen met de plannen. Als dat gebeurd is, kunnen gemeentes prestatieafspraken maken met woningcorporaties.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.